Életmód

A kurkumától öngyilkosok lesznek a zsírsejtjeid (TC Luoma)

A kurkumától öngyilkosok lesznek a zsírsejtjeid

(TC Luoma)

Kurkuma: Az egészségfokozó zsírégető

A kurkumin egészségre gyakorolt pozitív hatásainak listája egyre csak növekszik. Kezdetben csak egy hatásos fájdalomcsillapítónak és gyulladáscsökkentőnek tartották, de azóta kiderült, hogy csökkenti az ösztrogén-, és fokozza a tesztoszteronszintet, javítja a szív egészségét, fokozza az erőszintet, feloldja az artériákban kialakuló plakkokat, csillapítja a térdfájdalmakat, valamint csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát is.

Aktuális kutatások szerint pedig a kurkuma hatására a zsírsejtek apoptózison mennek át – ez lényegében a sejtek öngyilkosságát jelenti. Az apoptózis kezdő lépéseként a sejt felülete felhólyagosodik és pezsegni kezd, mintha forrni kezdene. Ezt követően a sejtmag elkezd szétesni, majd végül a sejt szétszakad, a tartalma pedig az intersticiális folyadékba ömlik.

A fagociták néven ismert sejtszintű „takarítóbrigád” eltünteti a maradványokat, és még csak nyomozni sincs miért, hisz mindenki tudja, hogy a kurkuma volt a tettes.

A kurkumával kapcsolatos friss kutatások arra is rávilágítottak, hogy segít megelőzni a preadipociták – újonnan létrejött zsírsejtek – átalakulását teljes méretű adipocitákká. Mondhatni arra sarkallja őket, hogy talán válasszanak valami más hivatást maguknak…ellenkező esetben ugyanis nem fogják túlélni.

Íme egy rövid tudományos összefoglaló, valamint utána kitérek az új infók felhasználási lehetőségeire is.

A tanulmányról röviden és tömören

A tanulmányt készítő tajvani kutatók korábbi vizsgálatokból már tisztában voltak bele, hogy a kurkuma kiegészítő mérsékelni tudja a magas zsírtartalmú étrend hatására bekövetkező testzsír-növekedést, azonban a pontos mechanizmust még nem ismerték.

Ennek feltárására egér preadipocitákat tettek ki különféle koncentrációjú kurkuma oldatoknak eltérő időtartamra. Emellett egyes preadipocitákat alacsony koncentrációjú kurkuma oldatba áztattak 1 órára, melyet egy 24 órás inkubációs szakasz követett.

A kutatók megállapították, hogy a kurkuma meggátolta az adipociták differenciálódását. Másképp fogalmazva a kiegészítő megakadályozta, hogy a zsírsejtek „beérjenek” és ellássák eredendő feladatukat (a zsírok tárolását).

A magas dózisú kurkuma hatására a zsírsejtek gyakorlatilag öngyilkosságot követtek el, míg az alacsony dózis a fiatal zsírsejtek érését gátolta meg. Úgy vélték, hogy ez a kurkumának a Wnt/béta-katenin jelútra – amely hatással van a sejtek sorsára – gyakorolt modulációs hatásaira vezethető vissza.

A korántsem bőbeszédű szerzők így foglalták össze a fentieket:

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kurkuma kiegészítő hatékony stratégiát jelenthet az elhízás kialakulásának kezelésében, illetve megelőzésében a preadipociták és az adipociták mennyiségének csökkentése révén.”

Hogyan hasznosítsd ezt az infót

Ha belegondolsz, a kurkuma zsírsejtekre gyakorolt hatásának köze lehet a cikk első bekezdésében felsorolt előnyökhöz is.

A zsírsejtjeink ugyanis összességében egy igencsak jelentős endokrín szervnek tekinthetők, amely erőteljes hatással van az étvágyra, az inzulinérzékenységre, az immunreakciókra, valamint a keringési zavarokra is – így tehát ha a kurkuma hatására kevesebb zsírsejt alakul ki, és több pusztul el, az számos további pozitív hatásokkal is fog járni.

Nehezen lehet persze megállapítani, hogy pontosan mennyi kurkumát kellene bevinni ahhoz, hogy megtapasztalhassuk a zsírcsökkentő hatását.

A kutatók 50 mikrogramm kurkumás koncentrációnak tették ki a zsírsejteket a harakiri eléréséhez, és már 30 mikrogramm is elegendő volt a preadipociták fejlődésének leállításához, de tekintve az emberek testsúlyában mutatkozó jelentős eltéréseket, nehezen lehet ebből meghatározni egy ideális dózist.

Csak viszonyításképpen: 30 mikrogramm elképesztően apró adagot jelent – ezer mikrogramm felel meg 1 miligrammnak, így ennek megfelelően keress kurkuma kiegészítőket.

Hivatkozás

  • Liang-Yi Wu et al. Curcumin Attenuates Adipogenesis by Inducing Preadipocyte Apoptosis and Inhibiting Adipocyte Differentiation. Nutrients. 2019;11(10):2307.

Link: https://www.t-nation.com/supplements/news-curcumin-benefits-studies-fat-loss/