Edzés, Életmód

A súlyzós edzést végző idősek tovább élnek (Matthew Swayne)

Egy 30 ezer ember bevonásával végzett kérdőív alapján megállapítható, hogy azoknál az időseknél, akiknek legalább heti két alkalommal volt erőedzése, 46%-kal kisebb volt az elhalálozás valószínűsége bármilyen oknál fogva, mint akik nem vettek részt ilyenen.

Korábban számos kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a fizikálisan aktívabb idősek jobb életminőséggel rendelkeznek, és alacsonyabb az elhalálozás kockázata is. A rendszeres edzést összefüggésbe hozták a korai elhalálozás, a kardiovaszkuláris betegségek, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok megelőzésével.

Azonban míg a fizikai aktivitás és az aerob edzés egészségre gyakorolt hatásai jól ismertek, kevesebb információ áll rendelkezésre az erőedzést illetően – vélhetően azért, mert az erőedzéssel kapcsolatos iránymutatások újabbak, mint az aerob aktivitást érintő ajánlások.

Bár az American College of Sports Medicine az aerob edzéssel kapcsolatos útmutatóit évtizedekkel ezelőtt adta ki, 2007-ig kellett várni, mire a szervezet és az American Heart Association kiadott egy közös iránymutatást, mely szerint minden felnőttnek legalább heti 2 alkalommal kellene erőedzést végeznie.

”Ez nem jelenti azt, hogy az erőedzés nem volt része annak, amit az emberek edzés címén régóta végeztek, de mostanáig senki nem adta azt ki ajánlás formájában”, mondja Jennifer L. Kraschnewski, a Penn State College of Medicine orvosi és közegészségügyi-tudományi segédprofesszora.

Az elmúlt évtized során a kutatók elkezdték bemutatni az erőedzésnek az erőre, izomtömegre és fizikális funkcióra gyakorolt kedvező hatásait, valamint az olyan krónikus betegségek terén elért javulást, mint a cukorbetegség, csontritkulás, alsóháti fájdalom és elhízás. Kisebb tanulmányok során megfigyelték, hogy a nagyobb izomerő összefüggésben van az elhalálozás alacsonyabb kockázatával.

Az erőedzéssel kapcsolatos útmutatást követő idősek elhalálozásával kapcsolatos információk megszerzéséhez a kutatók megvizsgálták az 1997-2001 között végzett Közegészségügyi Közvéleménykutatás (National Health Interview Survey – NHIS) adatait, és hozzákapcsolták 2011-ig a halotti bizonyítványokat. Az eredményeket a Preventive Medicine folyóiratban publikálták.

Az NHIS során általános egészségügyi, betegségekkel és fogyatékossággal kapcsolatos adatokat gyűjtöttek az Egyesült Államok népességéről, mely nemzeti szinten reprezentálta mind az 50 államot és Columbia kerületet. Az 1997-2001 közötti kutatásban több, mint 30 ezer 65 éves vagy annál idősebb ember vett részt.

Több, mint izom

A kutatás időszaka során az idősek több, mint 9%-a számolt be arról, hogy legalább heti 2 alkalommal végez erőedzést. ”Ez csupán kis része a népességnek, de valójában több, mint amire számítottunk”, mondja Kraschnewski.

A kutatók 15 éven keresztül követték a válaszadókat a National Center for Health Statistics National Death Index halotti bizonyítványai alapján. A válaszadók körülbelül harmada hunyt el 2011-ig.

Azoknál az időseknél, akiknek legalább heti két alkalommal volt erőedzése, 46%-kal kisebb volt az elhalálozás valószínűsége bármilyen oknál fogva, mint akik nem vettek részt ilyenen. Továbbá 41%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szívproblémák, és 19%-kal kisebb valószínűséggel rák következtében.

Továbbá azok az idősek, akik követték az erőedzési útmutatást, átlagosan fiatalabbak voltak, és nagyobb valószínűséggel voltak magasabb végzettségű házas fehér férfiak. Emellett nagyobb valószínűséggel volt normális a testsúlyuk, vettek részt aerob edzésben, valamint tartózkodtak az alkoholtól és a dohányzástól.

Amikor a kutatók módosítottak a demográfiai változókon, az egészséggel kapcsolatos viselkedésen, valamint az egészségi állapoton, az elhalálozásra gyakorolt statisztikailag jelentős hatás továbbra is fennmaradt. Habár a szívbetegség és rák miatti elhalálozásra gyakorolt hatás már nem volt többé statisztikailag jelentősnek tekinthető, az adatok továbbra is fejlődést mutattak.

Fontos megjegyezni, hogy miután a kutatók ellenőrizték a fizikai aktivitás szintjét, úgy tűnt, hogy akik erőedzésről számoltak be, azoknál nagyobb mértékben javult az elhalálozás valószínűsége, mint akik kizárólag fizikai aktivitást végeztek.

A tanulmány erős bizonyítékul szolgál arra nézve, hogy az idősek esetében az erőedzés rendkívül hasznos az izomerő és a fizikai funkció fokozásán túlmenően is, mondja Kraschnewski.

”További módszereket kell találnunk, melyek segítségével rávehetjük az embereket az erőedzésre, így az ilyen tevékenységben részt vevő idősek arányát a jelenlegi, 10% alatti értékről jóval magasabbra tudjuk emelni”.

A tanulmány segédszerzői a Penn State és a Columbia Egyetem más kutatói.

Link: http://www.futurity.org/strength-training-older-adults-1145282-2/