Edzés

A személyes szféra szabályai egy kettlebell szakítás során (Brett Jones, Director of Education)

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.12.2″ meta=”off” featured_image=”off” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

Mindannyian viccelődtünk már a személyes szféránkról. Alapvető pszichológiai szempontból nézve a személyes szféránk az alábbi módon határozható meg:

”A személyt körbevevő terület, melyet csak az adott személy érzékel, aki egy másik személynek a szférába történő belépését betolakodásnak tekintheti. A személyes szféra határai az egyes kultúrákban eltérőek lehetnek, de általánosságban véve az adott személytől való 1 méteres távolság tekinthető annak.” – Mosby’s Medical Dictionary, 9th edition

A személyes szféra koncepciója egyáltalán nem újdonság. Ahogy Natalie Wolchover, tudományos újságíró fogalmazott a Discovery News psychology cikkében, ”Az amerikai antropológus, Edward Hall szerint, akinek a téma kapcsán az 1960-as években végzett kutatása még napjainkban is helytálló, mindenkit 4 eltérő méretű buborék vesz körbe, melyek különféle potenciális betolakodókra vonatkoznak.”

Melyek ezek a buborékok vagy zónák? Wolchover a következőképpen magyarázta el:

”A legkisebb zóna, az úgynevezett ”intim szféra” a testünktől minden irányban 45 centiméterig tart, és csak a családunk, az állataink, és a legközelebbi barátaink léphetnek bele. Ha egy sima ismerős tartózkodik az intim szféránkban, attól ingerültek leszünk. A következő buborékot Hall ”személyes szférának” nevezte, mely 45 centimétertől 1,2 méterig terjed. Barátok és ismerősök kényelmesen tartózkodhatnak ebben a zónában, különösen informális beszélgetések során, azonban idegenek számára szigorúan tiltott terület. 1,2 méter és 3,6 méter között található a ”társadalmi szféra”, melyben az emberek kényelmesen végezhetnek szociális interakciókat új ismerősökkel vagy teljesen idegenekkel. Ezen túl pedig a ”nyilvános szféra” található.”

Az Edward Hall által leírt buborékok leginkább az amerikaiakra vonatkoznak, és a személyes szférát illetően jelentős kulturális eltérések is előfordulhatnak. Mint azt láthattad, a Mosby’s Medical Dictionary a személyes szférát 1 méterben határozta meg. A lényeg összességében annyi, hogy a személyes szféra, nos, személyes.

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2019/03/1.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

Mostanra már egész biztos azon gondolkozol, hogy mégis mi köze ennek az egésznek egy kettlebell szakításához? Ezért aztán használjuk fel a személyes szféra koncepcióját annak érdekében, hogy segítségünkre legyen a kettlebell szakítás technikánk javításában.

SZEMÉLYES SZFÉRA VS. INTIM SZFÉRA: LENDÍTÉS VS. SZAKÍTÁS

A csípő mozgása a szakítás során ugyanaz, mint amit az előző cikkemben – A tökéletes lendítés: létezik ilyen – már leírtam. A felhúzást alapul véve a csípőhajlítás adja azt a ballisztikus mozgást, mely felrepíti a kettlebellt. De itt véget is ér a lendítés és a szakítás hasonlósága.

Onnantól, hogy a csípőhajlítás ballisztikus ”pattintása” átadta az energiát a kettlebellnek, az adott személy feladata végrehajtani a szakítást, úgy irányítva az energiát, hogy a kettlebell a fej fölött kössön ki a mozdulat végén, nem pedig a test előtt kartávolságban, mint a lendítés esetében.

A karjaim nagyjából 75 centi hosszúságúak. ”Gratulálok” – gondolhatnád, de más a lényeg. Mégpedig az, hogy a kettlebell lendítése egy személyes szférába nyúló tevékenység. Ez azt jelenti, hogy a kettlebell több, mint 75 centire található tőlem, túlnyúlva az intim szférámon, belelógva a személyes szférámba (vagyis a 45 centiméter és 1,2 méter közötti buborékba). Azonban ha szakítani szeretném a kettlebellt, úgy kell irányítanom a csípőpattintásom ballisztikus energiáját, hogy a kettlebellt a lehető legközelebb vigyem az intim szférámhoz.

Képzeld el, hogy a kettlebellt a lehető legközelebb viszed a 45 centiméteres intim szférádhoz. Ne gondolkodd túl! Egyszerűen csak vezesd a kettlebellt közel nyújtott karral a lehető legközelebb a testedhez, és próbáld bent tartani az intim szférádban felfelé és lefelé menet is.

Vannak köztünk matekos fejjel gondolkodók, akik elcsodálkozhatnak azon, hogy mégis miként tervezem a 75 centis karjaimat a 45 centis intim szférámon belül tartani. Nos, a lendítés esetében megengedjük, hogy a karjaink ”lepattanjanak” a bordáinkról, és arra fókuszálunk, hogy a lendítés energiáját a kettlebell talpán keresztül egy egyenes vonalban küldjük. Egy ütéshez hasonlóan én döntöm el, hogy hová érkezzen az energia. Azonban a szakítás során a hónaljat hosszabb ideig tartom ”zárva”, és az energiát a fej fölötti rögzítéshez irányítom. Ez pedig ”megrövidíti” a karomat, és lehetővé teszi, hogy a kettlebellt az intim szférámhoz közel tartsam.

Nézd meg az alábbi videót, hogy megfigyelhesd a lendítés ”személyes szféráját” és a szakítás ”intim szféráját”. A keret tartóoszlopait figyeld.

[/et_pb_text][et_pb_video _builder_version=”3.12.2″ src=”https://youtu.be/9PdNx36VIt0″ /][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

ÜGYELJ A FEJ FÖLÖTTI RÖGZÍTÉS TECHNIKÁDRA

Egy fontos megjegyzés, a fej fölötti rögzítésnek két lényeges aspektusa van:

  1. A megfelelő rögzítés egy könnyedén elérhető fej fölötti pozíció, ahol a könyök ki van nyújtva, a váll nem emelkedik fel, a bicepsz pedig egy vonalban van a füllel, de nem érinti azt.
  2. A kettlebellt a rögzítés pozíciójában nem a váll tartja. A talaj tartja, ugyanis hatékony módon úgy helyezkedik el a struktúrád, hogy a kettlebell súlya a testen keresztül a talajon nyugszik.

A fej fölötti rögzítés egy fájdalommentesen és könnyen elérhető pozíció, ahol a kettlebell egy másodpercre (vagy többre) megpihen, mielőtt hozzákezdenél a következő ismétléshez. Ha nálad nem ez a helyzet, akkor a lendítésre kell fókuszálnod, és kérj segítséget egy SFG-től és/vagy végeztess mozgásminta szűrést egy FMS szakértővel, és kérj tőle segítséget. (Ez a kettő akár ugyanaz az ember is lehet.)

A LEGKÖZELEBB, MIKOR SZAKÍTASZ, PRÓBÁLD ELKÉPZELNI AZ INTIM SZFÉRÁDAT

Korábban már említettem, hogy az a vizualizáció, miszerint a kettlebell a lehető legközelebb marad a személyes szférádhoz, felfelé és lefelé is igaz. Ez kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a kettlebell ne rántsa ki a karodat, amikor visszatér a csípőhajlítás alsó pozíciójába.

Ha a kettlebell kikerül a személyes szférába, akkor túlságosan eltávolodik a testtől, és elhúzhatja a vállat és az adott személyt a pozíciójából (ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy nem kontrollálja a tömegközéppont táncát, mint arról már egy korábbi cikkben írtam). Az intim szférádon keresztül vezesd le a kettlebellt, így finoman elkaphatod a csípőd segítségével, és hatékonyan irányíthatod a következő ismétléshez.

Próbáld elképzelni az intim szférádat a kettlebell szakítás során, és vizsgáld meg, hogy ez segítségedre van-e a technikád csiszolásában.

Brett Jones

Brett Jones, Chief SFG Pittsburgh-ben (PA) lakik, és képesített sportedző, valamint erő és állóképességi specialista. Mr. Jones a High Point Egyetemen szerzett diplomát sportorvoslásból, valamint a Pennsylvania-i Clarion Egyetemen rehabilitáció tudományból diplomát, továbbá a Nemzeti Erő és Állóképességi Szövetségnél (National Strength and Conditioning Association – NSCA) erő és állóképességi specialista (Certified Strength & Conditioning Specialist – CSCS) végzettséget is szerzett.

Több, mint 20 évnyi tapasztalattal a háta mögött Brett-et profi csapatokhoz és sportolókhoz hívják konzultánsnak, továbbá az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is tart előadásokat.

Atlétikai edzőként átkerülve a fitnesz iparba, Brett 2003 óta oktatja a kettlebell technikákat és szabályokat. 2006 óta oktatja a Functional Movement Systems-t (FMS), és számos DVD-t és kézikönyvet adott ki a világhírű fizikoterapeuta Gray Cook-kal, többek között a széles körben elismert ”Secrets of…” sorozatot.

Brett továbbra is fejleszteni a tudását az edzés és tanítás terén, szenvedélye a fitnesz iparban jelenlévő képzések minőségének fejlesztése. Konzultáció és távedzés kapcsán e-mailen elérhető az appliedstrength@gmail.com címen. Követni lehet Twitteren is: @BrettEJones.

 

Link: http://www.strongfirst.com/personal-space-and-snatching-a-kettlebell/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]