Edzés, Életmód, OmegaWave, Rehabilitáció

Az Omegawave alapjai (Val Nasedkin)

Az Omegawave technológia kifejlesztői maguk is korábbi sportolók. Mikor sportolói karrierünk véget ért a korábbi Szovjetunióban, az egyes fejlesztők a sport-gépezet különböző területein helyezkedtek el. Az én pozícióm leginkább egy edzőének felelt meg. Más társaim sport tudósok voltak, akik hagyományos megközelítést alkalmaztak az orosz sportolók tesztelésére. Ide tartozott az izom biopszia, a vér tejsav tartalma, a vérpanelek, a stressz tesztek, stb. Akkorra már láthatóvá vált, hogy a tesztelés folyamata nem volt elégséges.

Először is évente csupán néhány alkalommal lehetett elvégezni ezt a fajta tesztelést a jelentős stressz faktor miatt. Invazív eljárásokat tartalmazott, vagyis tűket kellett használni a vérvételhez, izomszövetre volt szükség a mintákhoz, és így tovább. Nyilvánvalóan ezt a sportolók nem igazán értékelték. Továbbá az információ nem állt azonnal rendelkezésre, mivel a mintákat laboroknak kellett küldeni elemzésre. Mire az edzők megkapták a kért adatokat, azok már nem voltak relevánsak, mivel közben az idő múlásával a sportolók állapota is változott. A másik korlátozó tényezőt az jelentette, hogy egyáltalán nem volt semmiféle kapcsolat ezen tudományos információk és az edzés folyamata között. Így aztán mikor az edzés felépítésére került sor, sok edző egyáltalán nem vette figyelembe a kapott adatokat, mivel nem tudták felhasználni őket a döntéshozatal során.

Ekkora egyértelművé vált: ahhoz, hogy egy technológia sikeresen támogatni tudja az edzők munkáját, non-invazívnak kell lennie, nem megterhelőnek, azonnal elérhető információkat kell biztosítania, és ami még fontosabb: az adatokat nem a laborban, hanem a sportolók környezetében kell begyűjteni. Csakis az a technológia lehet sikeres, mely megfelel a fenti elvárásoknak, valamint olyan információkat biztosít az edzőknek, mely közvetlen útmutatóként szolgál az edzés során történő felhasználást illetően.

A mi technológiánk eleget tesz az összes fenti kritériumnak: non-invazív és nem megterhelő, gyors és könnyen alkalmazható, az információ pedig azonnal rendelkezésre áll. Közvetlen útmutatóként szolgál az edzők számára, hogy miként módosítsák az edzés folyamatát.

A sport tudományok történetében első alkalommal láthatunk dinamikus változásokat, ugyanis minden nap letesztelhetjük a sportolóinkat. A korábbi tapasztalatoktól eltérően, ahol évente 1-2 alkalommal, vagy egyes esetekben havonta egyszer vizsgálták őket, a sportolók gyakori tesztelése lehetőséget biztosít számunkra, hogy ne csupán egyetlen állóképet, hanem egy egész filmet láthassunk.

Pontosan megfigyelhetjük, miként reagálnak a sportolók a különféle edzésekre. Proaktívabbak lehetünk az edzés és a regeneráció módosítása terén, hogy optimalizálni tudjuk a teljesítményüket, és lecsökkentsük a sérülések kockázatát. Mostanra az Omegawave edzésfilozófia formát öltött, és végre egy olyan módszerré vált, mely különféle sportágakban segíti az élsportolókat a világ minden táján.

Val Nasedkin az Omegawave technológia egyik fejlesztője, valamint a fiziológiai készenlét szakértője. Korábbi élsportoló, aki jelenleg edzőként tevékenykedik, továbbá tagja a Nike Sparq sportteljesítményért felelős divíziójának felügyelő bizottságának is.

Link: http://www.omegawave.com/2012/12/13/the-foundations-of-omegawave/