Edzés

Az számít, ahogyan használod az erődet (Pavel Tsatsouline, elnök)

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Ma arról fogok beszélni, hogy miként használd az erődet. Ha már most is erős vagy, akkor ez egy kiváló alkalom lesz az önvizsgálatra. Ha pedig még csak dolgozol ennek elérésén, akkor ez egy kiváló esélyt jelent arra, hogy „visszafejtsd” az erős emberek viselkedését, valamint emelési technikáját.

Erős és szerény – Derek Miller, SFG II és a StrongFirst felhúzó csapatának tagja

Minél nagyobbra nő a rizs

Ronen Katz, SFG II, SFB ajánlására olvastam nemrég egy rendkívül élvezetes könyvet. Ronen egy hat danos Kyokushin karate mester, aki Tokióban maga Mas Oyama kezei alatt tanult. A karate legendás dojójában Ronen összebarátkozott egy idegennel, Nicholas Pettas-szal.

Nicholas később világklasszis karate versenyzői pályát futott be, és egy elképesztő bókot is kapott japán mesterétől, aki a „kékszemű szamurájnak” („Blue-Eyed Samurai”) nevezte. Ez volt a címe annak a könyvnek is, amit Ronen hozott nekem Japánból. Néhány hónapja Katz egy szemináriumon a StrongFirst edzésmódszereket mutatta be Tokióban. Nicholas is ott volt a tanulók között, és szívesen dedikálta nekem a könyvet.

A könyvben szerepel az alábbi japán közmondás: „Minél nagyobbra nő a rizs, annál mélyebbre hajtja le a fejét.” Minél erősebbé válik valaki, annál szerényebb lesz a viselkedése. Számtalanszor szemtanúja voltam már jómagam is ezen közmondás igazságtartalmának.

Az igazán erős embereknek van stílusa

Egy nap ellátogattam egy ismerősömmel Venice-be a Muscle Beach-re. Egy sovány, középkorú srác, Bob, úgy döntött, hogy erősebbé szeretne válni, és megkért, hogy tanítsam meg neki a felhúzást, valamint néhány más emelést is. Ez szombaton történt, és közben egy erőemelő verseny is zajlott éppen. A platform az elkerített részen kívül volt ugyan, de a versenyzők bent melegítettek be. Bob el akart inkább menni, de ragaszkodtam hozzá, hogy menjünk be.

Az egész hely tele volt ugyan, de találtunk egy üres rudat, és elkezdtünk felkészülni az edzésre. Bob meg volt szeppenve a nálad háromszor nagyobb és ötször erősebb srácok láttán. A kinti platformról hallatszódó nyögések szintén nem segíttettek a dolgon. Amikor Bob épp megpakolta a rudat 60 kilóval, megállt mellette egy izomkolosszus, és mennydörgő hangon így szólt: „Srácok, használjátok most épp a többi tárcsát? Ha nem, akkor kölcsönkérhetném őket?”

Bob nem hitt a szemének és a fülének. Az edzése hátralévő részében is a legmélyebb tisztelettel bánt vele a borotvált fejű versenyzők társasága, akik mellettünk melegítettek a versenyre, időnként még „uram”-nak is szólították.

Az igazán erős embereknek van stílusa. Soha nem szégyenítik meg a gyengéket. Hogy kik csinálnak ilyet? A kevésbé gyengék.

Az számít, ahogyan használod az erődet

Rob Lawrence, az egysoros aranyköpések nagymestere egyszer viccesen megjegyezte, hogy a nagyon erősekkel és a nagyon gyengékkel soha nincs gond. A két véglet közt lévők okozzák mindig a galibát. Azok a béták, akiket frusztrál, hogy képtelenek a csúcsra jutni, és a feszültséget a görög ábécé gyengébb betűi közé tartozókon vezetik le.

Ezeket a bétákat könnyű felismerni a swag stílusról és a hátrafordított baseball sapkájukról. Egy hete szemtanúja voltam, hogy az egyikük hatalmas nyögések mellett megcsinált egy negyed guggolás 140 kilóval – majd elment, és soha többé nem jött vissza. Az edzőkesztyűs újonc, aki utána az erőkerethez jött bicepszezni, sok időt töltött a tárcsák lepakolásával. Jövő héten talán az edzőterem helyett inkább már egy egészségmegőrző centrumba fog menni, ahol a hirdetések kiemelik, hogy a tagokat „nem fogják rémisztgetni az edzőtermi gyúrósok”.

Ha ezt a blogot olvasod, akkor erős vagy, vagy legalábbis úton vagy ennek elérése felé. Ne hagyd, hogy a fejedbe szálljon a dolog. Ne keltsd az erőfejlesztés nemes szándékának rossz hírét azáltal, hogy egy gyökérként viselkedsz. Inkább hagyd, hogy az erőfeszítéseid inspirálják a gyengéket is.

Pavel Tsatsouline

Pavel Tsatsouline a StrongFirst, Inc. elnöke.

 

Link: https://www.strongfirst.com/the-way-you-carry-your-strength-matters/

[/et_pb_text][et_pb_shop _builder_version=”3.24.1″ type=”product_category” posts_number=”8″ include_categories=”468,169,245,1236,1445,361″ columns_number=”0″ box_shadow_horizontal_image_tablet=”0px” box_shadow_vertical_image_tablet=”0px” box_shadow_blur_image_tablet=”40px” box_shadow_spread_image_tablet=”0px” text_shadow_horizontal_length=”text_shadow_style,%91object Object%93″ text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_shadow_vertical_length=”text_shadow_style,%91object Object%93″ text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_shadow_blur_strength=”text_shadow_style,%91object Object%93″ text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” title_text_shadow_horizontal_length=”title_text_shadow_style,%91object Object%93″ title_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” title_text_shadow_vertical_length=”title_text_shadow_style,%91object Object%93″ title_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” title_text_shadow_blur_strength=”title_text_shadow_style,%91object Object%93″ title_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” price_text_shadow_horizontal_length=”price_text_shadow_style,%91object Object%93″ price_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” price_text_shadow_vertical_length=”price_text_shadow_style,%91object Object%93″ price_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” price_text_shadow_blur_strength=”price_text_shadow_style,%91object Object%93″ price_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” sale_badge_text_shadow_horizontal_length=”sale_badge_text_shadow_style,%91object Object%93″ sale_badge_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” sale_badge_text_shadow_vertical_length=”sale_badge_text_shadow_style,%91object Object%93″ sale_badge_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” sale_badge_text_shadow_blur_strength=”sale_badge_text_shadow_style,%91object Object%93″ sale_badge_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” sale_price_line_height_tablet=”51″ sale_price_text_shadow_horizontal_length=”sale_price_text_shadow_style,%91object Object%93″ sale_price_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” sale_price_text_shadow_vertical_length=”sale_price_text_shadow_style,%91object Object%93″ sale_price_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” sale_price_text_shadow_blur_strength=”sale_price_text_shadow_style,%91object Object%93″ sale_price_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” z_index_tablet=”500″ orderby=”popularity” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]