Életmód

Csökkentsd a vérnyomásod ezzel az étellel (TC Luoma)

Csökkentsd természetes módon a vérnyomásodat

A nagyobb testméret gyakran jár együtt magasabb vérnyomással – legalábbis ezt figyeltük meg a nagydarab, elhízott embereknél. Habár a nagydarab, izmos emberekkel végzett kutatási eredmények nem állnak jelentős mennyiségben rendelkezésünkre, általánosságban véve kijelenthető, hogy a nagyobb izomtömeghez (valamint az ennek elérését elősegítő edzéshez) viszont jellemzően alacsonyabb vérnyomás társul.

Ezzel együtt sem ritkák az olyan emelők, akiknek a véredényei teljesen meg vannak feszülve. A magas vérnyomást okozhatják anabolikus szteroidok, a rossz genetika, illetve akár még egy pocsék étrend is. De akár még pszichológiai eredetű is lehet a dolog, ha valakinél a düh jelenti a normál érzelmi alapállapotot.

Számításba kell vennünk továbbá a téves diagnózist is. A doki sztenderd vérnyomásmérőjét ugyanis nagyjából 32-es karú emberekre találták ki, így egy komolyabban edző emelő esetében kissé szűk lehet. Ez a valóságnál akár 8-cal is magasabb diasztolés értéket eredményezhet, ami már bőven elég ahhoz, hogy az orvos vérnyomáscsökkentőt írjon fel.

Habár egy átlagembernél talán nem is jelentkeznek a gyógyszer mellékhatásai, de egy átlagos emelőnél már sokkal nagyobb eséllyel – fáradtnak és kábának érezheti tőle magát, és esetleg akár képtelen lesz elérni a korábbi rekordjait is.

Elérhető azonban egy igencsak ízletes alternatív kezelési módszer is. Kutatók megállapították, hogy ha naponta kétszer elfogyasztunk 100 gramm fekete áfonyát, az ugyanolyan kiválóan képes csökkenteni a magas vérnyomást.

Mit találtak

A londoni King’s College kutatói közzétettek egy jelentést, amely 4 emberekkel, és 1 állatokkal végzett tanulmány összefoglalója volt – ezek mindegyike során a fekete áfonyának a vérnyomásra és a keringésre gyakorolt hatását vizsgálták. Az emberekkel végzett tanulmányok során áfonyalevet, áfonyaporból készült italt, illetve áfonya antocianint (vegyületek azon csoportja, amely az áfonya jellegzetes kék színéért felelős) tartalmazó kapszulákat használtak.

Az egerekkel végzett 5. tanulmány során az antocianinok és metabolitjaik bioaktivitásának megerősítésére fókuszáltak.

A kutatók megállapították, hogy 28 nap elteltével a 24 órás szisztolés vérnyomás (a vérnyomás érték első száma) átlagosan 5.5 mm-el csökkent. Emellett az áfonyás italt fogyasztó résztvevők 1.5%-os „áramlás indukálta dilatáció” növekedést tapasztaltak csupán 2 órával a bevitelt követően, 28 nap elteltével pedig ez az érték 2.3%-nál érte el a csúcsát.

Az „áramlás indukálta dilatáció” egy orvosi kifejezés a javuló vérkeringésre, amely azért rendkívül lényeges, mert a vérkeringés minden 1%-os növekedése 10%-kal csökkenti a keringési zavarok kialakulásának kockázatát.

Hogyan hasznosítsd ezt az infót

A tanulmány eredményeinek lemásolásához körülbelül 100 gramm fekete áfonyát kell enned naponta kétszer – ez nagyjából 2 bögre áfonyát jelent. Természetesen amikor nincs szezonja az áfonyának, ez drága és nehezen megvalósítható feladat lehet, ráadásul a gyümölcs nem is marad friss túl sokáig.

Kezelhetőbb megoldás lehet az áfonyából kinyert antocianin kapszulák használata. A cianidin 3-glükozid például egy ilyen antocianin, melynek vérnyomáscsökkentő tulajdonságait más önálló tanulmányok is megerősítették már (Xu, 2004, Aloud 2018).

Ráadásul fokozza az inzulinérzékenységet és az edzéskapacitást, valamint a fehér zsírsejteket átalakítja metabolikusan aktívabb (értsd: fokozottabb zsírégető hatású) barna zsírsejtekké (Yilin, 2017).

A legjobb eredmények eléréséhez szedj a cianidin 3-glükozidból naponta egyszer 4-6 kapszulát éhgyomorra 30 perccel vacsora előtt.

Hivatkozás

  • Rodriguez-Mateos A et al. Circulating anthocyanin metabolites mediate vascular benefits of blueberries: insights from randomized controlled trials, metabolomics, and nutrigenomics. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019 Jun 18;74(7):967-976.

Link: https://www.t-nation.com/supplements/lower-blood-pressure-naturally/

szerzőről

Pataki Patrick egész életében aktív sportoló volt, míg huszonnégy évesen szívproblémát diagnosztizáltak nála az orvosai. Mindamellett, hogy addigi életét teljesen átstruktúrálta az adott helyzet, kétségbeesetten kereste a lehetőséget, hogy újra sportoljon, lényegesen kötöttebb keretek között: nem terhelheti túl a szívét, kerülnie kell a kifulladást. Végül számára hiteles forrás megismertette a Kaatsu-val, mely gyakorlatilag minden, edzéssel kapcsolatos tiltás és óvatosság mellett tökéletes alternatívának bizonyult. Patrick 110%-ot nyújt az élet minden területén, így a sportban is, és a Kaatsu-nak hála ezt az edzések során sem kellett tovább nélkülöznie. Amint megtapasztalta a Kaatsu mindennapokra gyakorolt, rendkívül jótékony hatását az egészség, mentális stabilitás, szellemi jelenlét, valamint az állóképesség (és az izomépítés) terén eldöntötte, hogy mélyrehatón megismerkedik a módszerrel, és minél több emberhez juttatja el a mozgásnak ezen egyedülálló és különleges formáját. Azóta KAATSU specialistaként segíti tanítványait a mozgásrehabilitációban, izolált fájdalmaik leküzdésében, ezáltal pedig életük kiteljesítésében .