Életmód, Táplálkozás

A diétás könyvek iparága egy hazugság – amit mind be is kajáltunk (Nick Mitchell)

Egy hazugsággal etettek meg.

Mégpedig egy olyan hazugsággal, ami a támogatóinak évente milliókat – ha nem milliárdokat – hoz a konyhára.

Nick Mitchell – személyi edző, fitnesz szakértő és író

És az a lenyűgöző ebben a hazugságban, hogy annak ellenére, hogy az orrunk előtt van, a résztvevők közül szinte senki nincs tisztában azzal, hogy hazudik, vagy hazudnak neki. Szó sincs hatalmas összeesküvésről – az egész alapja csupán az ősi, makacs tudatlanság, amit a kapzsiság és kétségbeesés veszélyes kombinációja táplál.

Ez a hazugság a diétás könyvek iparága.

Ha megvizsgáljuk az Egyesült Királyságban eladott nem kitalált könyvek bestseller listáját, akkor azt fogjuk látni, hogy az ”egészséges étkezéssel” és különféle divatos étrendekkel kapcsolatos útmutatók kiemelkedő számban vannak jelen rajta. Ezek nem csupán hatalmas üzletet jelentenek – a kiadók gyakran ezekből élnek.

Joe Wicks, fitnesz és táplálkozási ’szakértő’

Csak vessünk egy pillantást Joe Wicks ’Lean in 15’ című kirobbanó sikerére, melyből elképesztő 77.097 darabot adtak el az első héten, ami új rekordot jelent a szakácskönyvek piacán. Wicks nagyon népszerű manapság, ezért hamarosan sok utánzóra számíthatunk.

A kiadóm (aki lehet, hogy soha többé nem fog beszélni velem ez után a cikk után) azt szerette volna, ha én is ezt az utat követem. Tavaly írtam egy könyvet – ’Your Ultimate Body Transformation Plan’ –, mely az edzés által elérhető pozitív változásokra fókuszált. Felkértek, hogy írjak hozzá egy folytatást is, mely a táplálkozásról szól, de elutasítottam.

Nem állítom, hogy a diétás könyvek alapvetően rosszak lennének – ha neked bejönnek, és szereted a bennük található recepteket, akkor már megérte a dolog. Inkább azzal van problémám, hogy egész egyszerűen nem megfelelőek, ha a célunk a fogyás és az optimális egészség elérése.

Tegyél fel magadnak egy kérdést: ha ezek a könyvek tényleg beválnak, akkor miért van szükség belőlük annyifélére minden évben, és miért próbálja mindegyik új szemszögből megvizsgálni a táplálkozást? Az egész kizárólag a bevételről szól – egyáltalán nem szerepel a célok között, hogy segítsenek az olvasóknak egyszer s mindenkorra megoldani a fogyással kapcsolatos problémáikat.

Ezekben a könyvekben fontos szerep jut a túlbonyolításnak. A fogyás képlete alapvetően rendkívül egyszerű: vigyél be kevesebb kalóriát, mint amennyire szükséged van, és fogyni fogsz. (Nagyon szívesen, ez £12.99 lesz.)

A Hemsley-nővérek – az elmúlt évek két legsikeresebb írója a táplálkozás témakörében

Rendben, belemehetünk ennél jobban is a részletekbe. De akárhogy is akarom finomítani, képtelen vagyok javítani azon a kijelentésen, miszerint ”vigyél be kevesebb kalóriát, mint amennyit elégetsz, olyan ételekből tedd mindezt, amit termelők állítanak elő, nem pedig gyárak, és tedd meg a szükséges lépéseket, hogy ez az étrend fenntartható legyen az életmódod mellett”.

Mások kreatívabbak ennél. Vannak olyan diéták, amik azt állítják, hogy ”többet ehetsz, és mégis fogyni fogsz” (lósz*rt), vagy olyan mágikus szuper ételkombinációt ajánlanak, mely csodaszerként megoldást jelent a fogyással kapcsolatos problémáidra (sok sikert hozzá). Persze, vannak olyanok, akik fogyni fognak attól, ha többet esznek, vagy csak lila gyümölcsöket esznek szerdánként, de nagy rá az esély, hogy te nem tartozol közéjük. Csupán egy cseppnyi józan észre, és jelentős mennyiségű kitartásra van szükséged.

Ha tényleg azt szeretnénk, hogy az étrendünk idővel természetessé váljon, akkor a legtöbbünknek úgy kell hozzáállni a dologhoz, mintha egy harcművészeti ágat próbálna elsajátítani. Arról beszélek, hogy mintákat és szokásokat kell kialakítanunk a viselkedésünkben.

Ennek a legjobb módja az, ha mindent megtervezünk előre, és nem bízunk semmit a véletlenre. Írj étrendeket, melyek előre meghatároznak mindent – így nem marad hely a rossz szokásokra (mint például a wc-ben elfogyasztott sütikre és a zabálásokra). Majd ha már ezeket az étrendeket követve sikerült stabilan bevésned, hogy miként lehet egészségesen étkezni, akkor kiveheted a stabilizáló elemeket, és hozzákezdhetsz az intelligens táplálkozáshoz – rossz szokások, valamint ételekkel és táplálkozással kapcsolatos idegbajos viselkedés nélkül.

”Mindannyian ösztönösen tisztában vagyunk vele, hogy mi számít egészséges ételnek”

És hogy miként festenek ezek az étrendek? Kevesebb kalória, mint amennyit elégetsz; egészséges alapanyagok termelőktől; illeszkedjen az életmódodhoz.

Sajnálom, kiadók, de tényleg ennyire egyszerű az egész.

Nick Mitchell az upfitness.co.uk alapítója.

Link: http://www.telegraph.co.uk/men/active/the-diet-book-industry-is-a-lie–and-weve-all-been-sucked-into-i/