Életmód

Ezért nem ismerik a hátfájást a legtöbb bennszülött törzsnél (HealthSource)

Ha ezeket a sorokat olvasod, valószínűleg neked is sajog a derekad.

A statisztikák alapján legalábbis ez igencsak valószínű.

Becslések szerint az amerikaiak körülbelül 85%-a szenved hátfájdalomtól valamikor az élete során.

De vajon miért?

Nos, egy kutató meglátása szerint minden a fenekeden múlik…vagy legalábbis azon, hogy mennyit ülsz rajta.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, milyen káros hatással van az egészségünkre a hosszan tartó ülés, azonban Esther Gokhale – akit szintén hátfájás kínzott az első gyermeke születését követően – meglátása szerint képes alapvetően átformálni még a gerincünk alakját is.

Az akupunkturistaként praktizáló Esther megoldást próbált találni a panaszaira, ezért világszerte számtalan olyan apró és eldugott falvat keresett fel, ahol soha nem hallottak még a hátfájásról.

Az eredményeit összegezve feltárta, hogy az itt élő őslakosoknak eltérő a gerincük alakja: a nyugaton megszokott ‘S’ alakú helyett sokkal inkább ‘J’ alakú gerincük volt.

A J alakú gerinc megfigyelhető a görög szobrokon. Ezt lehet látni a fiatal gyerekeknél is. Ez egy remek forma”, mesélte Gokhale az NPR Radio-nak egy interjú során.

A Gokhale megfigyeléseit tanulmányozó kutatók úgy vélik, hogy a gerinc formájában mutatkozó eltérések összefügghetnek a nyugati ülő életmóddal.

A Kaliforniai Egyetemen idegsebészként dolgozó Dr. Praveen Mummaneni az NPR Radio riporterének elmondta, meglátása szerint ez az életmódunkból fakad. ”Úgy gondolom, hogy az ülő életmód fokozza az izomtónus és a testtartásbeli stabilitás hiányát, mivel az izmok elgyengülnek”, mondta Dr. Mummaneni.

Emellett azt is kiemelte, hogy nem is feltétlenül a ‘J’ alakú gerinc eredményez jobb egészségi állapotot, hanem sokkal inkább az ezt a formát kialakító tényezők – vagyis a gerinc körüli izmok. Ha ezeket nem erősítjük meg rendszeres mozgással, az komoly problémákhoz vezethet.

Ez abszolút észszerűnek is tűnik, ha megvizsgáljuk ezeket a bennszülött törzseket – jellemzően jól definiált hasizmaik vannak, és az életmódjuknak köszönhetően ezt még idősebb korukban is képesek megőrizni.

A nyugati világ lakói számára sincs azonban még minden veszve. Ha többet mozogsz és egészségesebben táplálkozol, az nem csupán a hátfájdalmadra lehet jótékony hatással, de egyúttal, hosszabb, egészségesebb és boldogabb életre is szert tehetsz általa.

Link: https://www.healthsourcechiro.com/healthy-living/why-don-t-indigenous-cultures-have-back-pain/