Életmód, Rehabilitáció

Hackeld meg a tesztoszteron szintedet – 5 módszer a tesztoszteronod meghackelésére (Dave Asprey)

A tesztoszteron egy csomó hasznos dologra jó. Segít a zsírégetésben és az izomépítésben, fokozza a nemi vágyat, és fenntartja a kardiovaszkuláris rendszered egészségét. Továbbá egyes friss kutatások szerint hangulatjavító szerepe is van.

Manapság a tesztoszteron szinted növelése fontosabb, mint valaha. Az amerikai férfiak átlagos tesztoszteron szintje drámaian lecsökkent az elmúlt 30 évben, átlagosan évi 1%-kal. Úgy tűnik, a modern világ elég mostohán bánik velünk, férfiakkal.

Szerencsére rendelkezésre állnak különféle módszerek a tesztoszteron szint csökkenésének megfékezésére. Íme 5 módszer a tesztoszteronod természetes növelésére.

Kövess magas zsírtartalmú étrendet

A jó minőségű zsírok elképesztően jó hatással lehetnek rád. Ez jelenti az étrendem – Bulletproof Diet – alapját, és ez nem véletlen.

Az alacsony zsírtartalmú étrend divatja a 70-es évek végén söpört végig Amerikán, és nemzetünk férfiinak tesztoszteron szint csökkenése a 80-as évek közepén kezdődött. Ez véletlen lenne? Talán igen, talán nem. Íme az ok:

A koleszterin – az a molekula, melyet az elmúlt 40 évben számos orvos, fitnesz támogató és dietetikus démonizált – jelenti az építőkövét minden emberi nemi hormonnak. Ha koleszterinben gazdag étrendet követsz, akkor elegendő alapanyagot biztosítasz a tested számára többek között a tesztoszteron szintetizálására (számos más fontos hormon mellett).

Egyél sok telített zsírt és omega-3-at olyan forrásokból, mint fűvel táplált/legelőn nevelt állat húsa, vadon nevelt hal, nyers dió és avokádó. Kerüld a gabonával táplált, ipari nevelésű húsokat – nincs meg bennük a megfelelő típusú zsír, és közülük sokan hormonszint-zavaró hatású kémiai-, és méreganyagokkal vannak tele. Szent ég!

Maradj a valódi ételeknél, melyek egészséges zsírokkal vannak tele. A tested meg fogja köszönni neked.

Fogd vissza a szénhidrátokat

A cukrok kerülése – a finomított szénhidrátok mellett, melyeket a test gyorsan cukorrá alakít át – szintén segít a tesztoszteronod növelésében. Számos kutatás bemutatta, hogy a cukor tönkreteszi a tesztoszteron szintet. Egy üveg üdítőnek megfelelő mennyiségű cukor 1 órán belül akár 25%-kal csökkentheti a szérum tesztoszteron szintjét, 2 órán belül pedig még többel.

Az egyszerű szénhidrátok sem jobbak. Úgy szokták használni a „gyümölcsök és zöldségek” kifejezést, mintha a kettő egyenlő lenne, de össze sem lehet őket hasonlítani. A gyümölcsök jelentik a természet édességét – a legtöbb szegény tápanyagokban, viszont gazdag teljesítmény-romboló fruktózban. Vagy kerüld őket teljes mértékben, vagy egyél belőlük nagyon keveset.

Azonban ne hagyd el az összes szénhidrátot az étrendedből, ugyanis mérsékelt mennyiség mellett jó hatással vannak rád. Egyél heti 1-2 alkalommal a nap végén pár édesburgonyát, vagy egy csésze fehér rizst. Az idő többi részében viszont maradj a zöldségeknél, kiváló minőségű állati fehérjéknél és egészséges zsíroknál.

Szedj D-vitamint

Hacsak nem futsz minden nap meztelenül 12 órán keresztül a napon, valószínűleg elviselne a szervezeted több D-vitamint is. A test több ezer folyamatában szerepet játszik, és a koleszterinhez hasonlóan az építőkövét jelenti a tesztoszteron és az emberi növekedési hormon termelésnek egyaránt. Ügyelj rá, hogy jó minőségű D-vitamint vigyél be megfelelő formában.

Vegyél hideg zuhanyt

Az eredeti 007-es könyvekben James Bond arról volt híres, hogy mindig jéghideg vízzel zuhanyozott. Ez a szokás férfiassá tette, de úgy tűnik, hogy van ennek tudományos oka is.

A tesztoszteron arról kapta a nevét, hogy a herékben (angolul „testes”) termelődik, melyek szeretnek hűvös helyen tartózkodni – hűvösebb környezetben működnek a legjobban, melegben viszont nagyon rossz a hatásfokuk. A hosszan tartó hőség – mint például amit a forró zuhany során biztosítasz – rossz hatással van a tesztoszteron termelésre. Továbbá egy friss kutatás azt mutatta, hogy azok a férfiak, akik a forró vizes zuhanyról hideg vizesre váltottak, akár 491%-kal is növelni tudták a spermiumszámukat. És bár a spermiumszám nem utal közvetlenül a tesztoszteron szintre, attól még a herék általános egészségi állapotának markereként szolgál. Fontold meg, hogy a forró zuhanyzásaidat hideg vizesekre cseréled – vagy igazán hidegekre, ha nagyon bátornak érzed magad.

Ne hajtsd túl magad a teremben

A stressz gátolja a tesztoszteron termelést. Jelentős mértékben. Azonban ez nem jelenti szükségszerűen, hogy a stressz rossz. Az edzés komoly stresszt jelent a tested számára, de a megfelelő mennyiség kiváló hatással lehet. Ha stresszt okozol a testednek, majd elegendő időt biztosítasz neki a regenerálódásra, akkor erősebben fog visszatérni, mint valaha. Izmot fog építeni, zsírt fog égetni, valamint növelni fogja a tesztoszteron és növekedési hormon termelésedet – minden, amire csak vágysz.

A túledzés jelenti a problémát. Ha nehéz, 90 perces emelő edzéseket tartasz heti 5 nap, akkor a tested folyamatos stresszben lesz, és el fog kezdeni szétperegni. Vegyél vissza az edzéseidből. Tedd oda magad az edzéseiden, de utána biztosíts elegendő időt a regenerációra is. Minimum 3 napot javaslok, vagy akár egy egész hetet. Ez normalizálni fogja a hormon szintedet, és gyorsabban fognak mutatkozni az eredmények. A kevesebb néha több.

Link: http://www.askmen.com/sports/health/hack-your-testosterone.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük