Edzés, Kaatsu

KAATSU 3 pontos gyakorlatok a karok számára

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.17.1″ meta=”off” featured_image=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image _builder_version=”3.17.1″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/10/4-1.png” align=”center” /][et_pb_image _builder_version=”3.17.1″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/10/4-2.png” align=”center” /][et_pb_image _builder_version=”3.17.1″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/10/4-3.png” align=”center” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.1″]

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok alapvető részét képezik a hagyományos KAATSU protokollnak a karok és a lábak esetében egyaránt.

Dr. Yoshiaki Sato, aki 1966-ban találta fel a KAATSU-t, az 1970-es években állította össze a KAATSU 3 pontos gyakorlatok rendszerét. Ezen egyszerű gyakorlatokat biztonságosan és hatékonyan végezték el már több millió KAATSU edzésen az eltérő korú, valamint különféle képességekkel, betegségekkel, és fizikai állapotban lévő személyek.

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok segíthetnek meghatározni az optimális SKU nyomást, valamint alapgyakorlatokként is lehet tekinteni rájuk a karok és a lábak esetében egyaránt.

A KAATSU 3 pontos gyakorlatokat végrehajthatjuk KAATSU Master, KAATSU Nano vagy KAATSU Cycle eszköz segítségével is. A 3 pontos gyakorlat végrehajthatók úgy is, hogy a felhasználó rá van csatlakozva az eszközre, és úgy is, hogy nem.

KAATSU 3 pontos gyakorlatok a karok számára (illusztrációk a bal oldalon)

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok a karok számára kézszorításokat, bicepszhajlításokat és tricepsznyújtásokat tartalmaznak. Minden gyakorlatból 3-4 szettet kell végezni, a szettek között maximum 20 másodperc pihenővel. Ideális esetben az ismétlések száma minden gyakorlat esetében a szettek előrehaladtával csökkenni fog, mielőtt a felhasználó eléri az izombukást vagy a technikai bukást* (vagy kifáradást).

Tehát ideális esetben az 1. szett 25-30 ismétlést, a 2. szett 10-15 ismétlést, a 3. szett pedig 5-10 ismétlést tartalmaz. Még ha csupán 1-2 ismétlést sikerül is elérni az utolsó szett során, a központi idegrendszer számára küldött bukás jelzés jelenti a KAATSU egyik célját.

KAATSU 3 pontos gyakorlatok a lábak számára

A Standard (normál) KAATSU 3 pontos gyakorlatok a lábak számára lábujjhajlításokat, lábujjemeléseket és sarokemeléseket tartalmaznak. Fittebb vagy aktívabb személyek esetében alternatívaként a 3 Advanced (haladó) gyakorlatot sarokemelések, combhajlítások és guggolások alkotják.

Minden gyakorlatból 3-4 szettet kell végezni, a szettek között maximum 20 másodperc pihenővel. Ideális esetben az ismétlések száma minden gyakorlat esetében a szettek előrehaladtával csökkenni fog, mielőtt a felhasználó eléri az izombukást vagy a technikai bukást (vagy kifáradást).

Tehát ideális esetben az 1. szett 25-30 ismétlést, a 2. szett 10-15 ismétlést, a 3. szett pedig 5-10 ismétlést tartalmaz. Még ha csupán 1-2 ismétlést sikerül is elérni az utolsó szett során, a központi idegrendszer számára küldött bukás jelzés jelenti a KAATSU egyik célját.

* Az számít technikai bukásnak, ha az illető a növekvő fáradtság következtében elkezd nem megfelelő technikát (mozgást) használni a gyakorlat során. Ekkor a szettet be kell fejezni.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.1″]

LINK: http://www.kaatsublog.com/2015/08/kaatsu-3-point-exercises-for-arms.html

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]