Edzés, Kaatsu

KAATSU 3 pontos gyakorlatok a lábak számára

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.17.1″ meta=”off” featured_image=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image _builder_version=”3.17.1″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/10/5-1.png” align=”center” /][et_pb_image _builder_version=”3.17.1″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/10/5-2.png” align=”center” /][et_pb_image _builder_version=”3.17.1″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/10/5-3.png” align=”center” /][et_pb_image _builder_version=”3.17.1″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/10/5-4.png” align=”center” /][et_pb_image _builder_version=”3.17.1″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/10/5-5.png” align=”center” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.1″]

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok alapvető részét képezik a hagyományos KAATSU protokollnak a karok és a lábak esetében egyaránt.

Dr. Yoshiaki Sato, aki 1966-ban találta fel a KAATSU-t, az 1970-es években állította össze a KAATSU 3 pontos gyakorlatok rendszerét. Ezen egyszerű gyakorlatokat biztonságosan és hatékonyan végezték el már több millió KAATSU edzésen az eltérő korú, valamint különféle képességekkel, betegségekkel, és fizikai állapotban lévő személyek.

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok segíthetnek meghatározni az optimális SKU nyomást, valamint alapgyakorlatokként is lehet tekinteni rájuk a karok és a lábak esetében egyaránt. Miután a Base SKU (manuálisan elért nyomás) meghatározásra került, a KAATSU 3 pontos gyakorlatok jelentik annak meghatározásához, hogy az Optimal SKU (a pneumatikus szalagok felfújt nyomása) megfelelő-e (itt található a részletesebb magyarázat).

Idősebbek, vagy olyan felnőttek esetében, akik egy egyszerű edzésprogram segítségével szeretnének jobb egészségi állapotba kerülni, alternatívaként a KAATSU 3 pontos gyakorlatok jelenthetik akár magát a teljes KAATSU edzésprogramot is. A KAATSU 3 pontos gyakorlatokat végrehajthatjuk KAATSU Master, KAATSU Nano vagy KAATSU Cycle eszköz segítségével is. A 3 pontos gyakorlat végrehajthatók úgy is, hogy a felhasználó rá van csatlakozva az eszközre, és úgy is, hogy nem.

KAATSU 3 pontos gyakorlatok a lábak számára (illusztrációk a bal oldalon)

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok a lábak esetében lehetnek Standard (normál) vagy Advanced (haladó) szintűek.

A Standard (normál) KAATSU 3 pontos gyakorlatok a lábak számára lábujjhajlításokat, lábujjemeléseket és sarokemeléseket tartalmaznak. Ezeket a felhasználó egy széken ülve, helyes testtartással hajtja végre. Általánosságban elmondható, hogy ezek a gyakorlatok az idősebb vagy kevésbé fitt személyek, illetve a KAATSU edzésprogramokkal most ismerkedők által preferáltak.

Az Advanced (haladó) KAATSU 3 pontos gyakorlatok a lábak számára alternatívaként használhatók aktívabb, vagy a KAATSU edzés terén nagyobb tapasztalattal rendelkező személyek esetében. A 3 alapgyakorlatot sarokemelések, combhajlítások és guggolások jelentik. A sarokemeléseket ülve és állva is végre lehet hajtani. A combhajlításokat álló helyzetben kell végrehajtani, miközben az illető egy székbe kapaszkodik, vagy a falnak támaszkodik. A guggolások (vagy „székérintések”) során az illető behajlítja a térdét, hogy megérintsen egy széket, majd visszaemelkedik.

Ideális esetben a guggolások nem mennek „nyújtásig” (a láb nincs teljesen kinyújtva), mivel így az izmok folyamatosan dolgoznak pihenő nélkül, ellentétben azzal az esettel, ha a térdek „nyújtva” vannak (teljesen kinyújtott helyzetben van a láb). Így gyorsabbak elérhető a kifáradás és a tejsav termelés.

Minden gyakorlatból 3-4 szettet kell végezni, a szettek között maximum 20 másodperc pihenővel. Ideális esetben az ismétlések száma minden gyakorlat esetében a szettek előrehaladtával csökkenni fog, mielőtt a felhasználó eléri az izombukást vagy a technikai bukást (vagy kifáradást).

Tehát ideális esetben az 1. szett 25-30 ismétlést, a 2. szett 10-15 ismétlést, a 3. szett pedig 5-10 ismétlést tartalmaz. Még ha csupán 1-2 ismétlést sikerül is elérni az utolsó szett során, a központi idegrendszer számára küldött bukás jelzés jelenti a KAATSU egyik célját.

KAATSU 3 pontos gyakorlatok a karok számára

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok a karok számára kézszorításokat, bicepszhajlításokat és tricepsznyújtásokat tartalmaznak. Minden gyakorlatból 3-4 szettet kell végezni, a szettek között maximum 20 másodperc pihenővel. Ideális esetben az ismétlések száma minden gyakorlat esetében a szettek előrehaladtával csökkenni fog, mielőtt a felhasználó eléri az izombukást vagy a technikai bukást* (vagy kifáradást).

Tehát ideális esetben az 1. szett 25-30 ismétlést, a 2. szett 10-15 ismétlést, a 3. szett pedig 5-10 ismétlést tartalmaz. Még ha csupán 1-2 ismétlést sikerül is elérni az utolsó szett során, a központi idegrendszer számára küldött bukás jelzés jelenti a KAATSU egyik célját.

* Az számít technikai bukásnak, ha az illető a növekvő fáradtság következtében elkezd nem megfelelő technikát (mozgást) használni a gyakorlat során. Ekkor a szettet be kell fejezni.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.1″]

LINK: http://www.kaatsublog.com/2015/08/kaatsu-3-point-exercises-for-legs.html

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]