Életmód, Mitochager, Rehabilitáció

Klinikai kutatások eredményei arra utalnak, hogy a vörös és infravörös fény eltávolítja a nitrogén-monoxidot a hemoglobinból

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.12.2″ meta=”off” featured_image=”off” /][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2018/11/heart.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

Hogy ez miért is olyan lényeges?

    1. A nitrogén-monoxid javítja a kezelt terület keringését. A nitrogén-monoxid fokozza a sérült vagy károsodott szövetbe jutó vérkeringést. Kitágítja a fényterápiával kezelt területen található véredényeket, és fokozza az új kapillárisok kialakulását. Ezek az újabb véredények kiváltják a károsodott társaikat. Az új kapillárisok felgyorsítják a gyógyulás folyamatát azáltal, hogy biztosítják a gyógyuláshoz szükséges több oxigént és tápanyagot, valamint eltávolítják a hulladékanyagokat.

    2. A nitrogén-monoxid stimulálja a kollagéntermelést. A kollagén a testben található legfontosabb fehérje – egy esszenciális fehérje, melynek feladata a károsodott szövetek helyreállítása és az öreg szövetek helyettesítése. Ez az anyag tartja össze a sejteket, ezért jelentős elaszticitással rendelkezik. A kollagéntermelés növelése következtében kisebb mennyiségben termelődik hegszövet a károsodott területen.

    3. A nitrogén-monoxid stimulálja az adenozin-trifoszfát (ATP) termelést. Az ATP a sejtek által termelt energia legfőbb forrása. Az ATP szint növekedése lehetővé teszi a sejtek számára a tápanyagok gyorsabb felszívódását, valamint a hulladékanyagok gyorsabb eltávolítását. Az oxigén és a tápanyagok sejtekhez történő hatékonyabb eljuttatása fokozza azok ATP termelését, ezáltal biztosítja a sejtműködés maximálásához szükséges kémiai energiát.

*A nitrogén-monoxid további hatásai:

Fokozza a nyirokrendszer aktivitását. Kutatások rávilágítottak, hogy a nyirokedények átmérője, valamint a nyirokrendszer áramlási sebessége megduplázható a fényterápia segítségével, ezáltal pedig fokozható a duzzanatot és fájdalmat okozó nyirok és interstitialis folyadék eltávolításának sebessége. A nitrogén-monoxid emellett felgyorsíthatja a nyirokedények számának növekedését is – hasonlóan az új kapillárisok kialakításához.

Fokozza az RNS és DNS szintézist. A sejteknek osztódniuk (szaporodniuk) kell ahhoz, hogy szövet jöhessen létre. A DNS kettéosztódása – mely nitrogén-monoxid jelenlétében bekövetkezik – megelőzi a sejtosztódást. Ez a folyamat segít a károsodott sejtek megfelelő pótlásában.

Csökkenti az idegszövet ingerlékenységét. Az oxigén-, és tápanyaghiányos (ezáltal ATP-hiányos) állapotban lévő idegek túlságosan ingerlékenyek. A nitrogén-monoxid azonban (hasonlóan a morfiumhoz, ám annak mellékhatásai nélkül) képes közvetlenül elnyomni a fájdalom jelzéseket.

Fokozza a fibroblaszt aktivitást, mely elősegíti a regeneráció folyamatát. A fibroblasztok megtalálhatók a kötőszövetben, és képesek kollagén rostok kialakítására.

Fokozza a fagocitózist, mely folyamat során a fehérvérsejtek elpusztítják az elpusztult, illetve rendellenes sejteket. Ennek a folyamatnak le kell zajlania a gyógyulási szakaszt megelőzően.

Fűtő hatást fejt ki a szövetre. A kezelt bőrfelület fokozódó vérkeringése (37°C-on), valamint maga az ATP termelés is megnöveli a szövetek hőmérsékletét annak ellenére, hogy maguk a diódák csupán minimális hőmennyiséget termelnek.

Fokozza az acetilkolin kiválasztást. Az acetilkolin jelentős hatással van a paraszimatikus idegrendszerre. Ezen hatások közé tartozik a lokális értágítás, valamint a fokozottabb gyomor-, és bélmozgás.

    2. A nitrogén-monoxid csökkenti a végtagokban jelentkező fájdalmat és zsibbadást

A fényterápia reményt ad a neuropátiában szenvedőknek, ide értve a lábszáron, a lábfejen, a csuklón és a kézen jelentkező neuropátiát is. A LED izzók biztonságos és hatásos infravörös, valamint látható vörös fényt sugároznak, melyeknek a végtagok keringésére gyakorolt pozitív hatása tudományosan bizonyított. Minden egyes kezelés tovább fokozza a korábbi kezelések hatását, ezért a páciensek az (isémiás) fájdalom folyamatos csökkenését tapasztalhatják.

Azonban a LED izzók nem jelentenek önálló terápiát, mint például a hot pack-ek, vagy a melegítő párnák. Egy átfogó terápiás program részeként kell alkalmazni őket. Sztenderd fizikoterápiával vagy foglalkozásterápiával párosítva azonban kiválóan képes javítani olyan páciensek és kliensek életminőségét, akik neuropátiás panaszoktól szenvednek.

A nitrogén-monoxid szint lokális emelkedésének egy további hatása – még a keringés mérhető fokozódása nélkül is – nem más, mint az idegek ioncsatornáira gyakorolt hatás. Egész konkrétan a nitrogén-monoxid javítja az ATP-függő kálium csatornák fiziológiai aktivitását, ezáltal pontosan leutánozva a fájdcsalomcsillapításra használt morfium egyik hatását. Ez pedig fontos szempont lehet egy olyan terapeuta számára, aki egy neuropátiás páciens, vagy egy extrém fájdalomban szenvedő kliens kínjait próbálja enyhíteni.

Diabéteszes neuropátiában szenvedő páciensek és kliensek esetében előfordulhat, hogy végül a járásmódjuk és az egyensúlyérzékük állapota miatt járókeretre van szükségük a sétáláshoz is. A propriocepció változásai ugyanis hatással vannak a járásmintájukra, valamint a testsúly áthelyezési képességükre, ezért gyakran előfordul, hogy a pácienseknek megváltozik a mozgása.

Ezen pácienseknél a mozgástartomány csökkenése figyelhető meg, és nem csupán a boka és a lábfej esetében, hanem a térdnél, a csípőnél és a törzsnél is. Amikor a páciensek azt tapasztalják, hogy megváltozott a propriocepciójuk, a járás mintájuk és az egyensúlyérzékük, az erővesztéshez is vezet. Ez abból fakadhat, hogy módosult járásmintát alkalmaznak, mely mérsékeltebb a normál tartománynál. Ennek oka az érzékelés változásában keresendő, mivel a páciensek képtelenek felmérni a távoli végtagok mozgásának mértékét.

Okként felmerülhet továbbá a fájdalom, kényelmetlenség érzet, vagy az eleséstől való félelem miatt lecsökkenő aktivitás is. Egyes cukorbeteg pácienseknél és klienseknél a legyengülés előfordulhat diabéteszes fekély és a bőr lecsökkent integritása mellett is, mely akadályt jelenthet terheléses tevékenységek során. Bár a neuropátiás tünetek ritkábban jelentkeznek a csuklón és a kézen, a pácienseknél és a klienseknél a diabéteszes neuropátia hatására számos különféle panasz alakulhat ki ezeken a területeken is. Szerencsére azonban a fizikoterápiával kombinált fényterápia enyhülést hozhat a panaszaikra.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]