Edzés

Mi az erőd célja? (Sven Rieger, StrongFirst Team Leader, StrongFirst Elite)

Hiszünk abban, hogy az erőnek nagyobb célja van – és ez a cél bőven túlmutat a súlyok megemelésének vagy cipelésének képességén. A fizikális erő fantasztikus dolog – különösen akkor, ha belegondolunk, mi a másik opció. A gyengeség sokkal kevésbé vonzó. Azonban az erő fontossága akkor mutatkozik meg igazán, amikor a való életben is hasznosítani tudod. Az edzés által nyert erő ugyanis egy olyan dolog, mely pozitív hatással van a saját és a szeretteid életének minden területére.

A cél és a szenvedély közti különbség

Sokan állítják, hogy szenvedélyük az erő – rajonganak a bennük rejlő erőért. És ha ez az, ami motiválja őket, az szuper. Azonban nagy különbség van a szenvedély és a cél között. Zach Henderson (StrongFirst Elite) erre utalva jegyezte meg: „Ha az erő iránti szenvedély tüze ég benned, akkor segíts ezt a lángot másokban is életre kelteni! Ha pedig valaki tanulni szeretne…akkor tanítsd.”

Morten Hansen professzor (Berkeley Egyetem, Kalifornia) szerint a cél definíciója az alábbi: „annak az érzése, hogy segítesz másoknak; hogy a munkádban nagyobb értelem lakozik. A szenvedély ezzel szemben az izgatottság érzete a munkád iránt.”

Ezért tágabb értelemben véve a szenvedély érted van, míg a cél másokért. A cél az, ami összekapcsolja az embereket, együtt pedig sokkal erősebbek vagyunk.

StrongFirst-Sven-Rieger-1H-Swing

A cél fejlesztése: én vagyok, mert mi vagyunk

Amy Wrzesniewski professzor (Yale Egyetem) szerint a cél nem egy olyan dolog, amit véletlenszerűen felfedezünk – tennünk is kell érte.

A The Power Of Moments című könyv szerzői – Chip és Dan Heath – szerint „a szenvedély egyénfüggő. Energiával tölthet el, de egyszersmind szét is választhat, mivel nem mindenkinek ugyanaz a szenvedélye. Ezzel szemben a cél egy olyan dolog, amit megoszthatunk másokkal. Össze tudja kapcsolni az embereket.” Ezért olyan fontos, hogy „…megtanuld, hogyan lehet fejleszteni a célodat – ezáltal összekapcsolva olyan embereket, akik egyébként egyéni szenvedélyeiktől fűtve eltérő irányokba haladnának.”

Ne feledd: az egész több, mint a részek összessége.

Gondolj csak az instruktori képzéseinkre. Ezeken a rendezvényeken mindenkinek azonos a célja, függetlenül attól, hogy résztvevőként vagy segítőként van jelen – fejlődni, tanulni, másoknak segíteni. Minden egykori SFG jelölt képes értékelni, hogy mennyire megterhelő ez a három nap – és nem csupán fizikálisan, hanem mentálisan is. A közös cél, az az érzés, hogy egy nagyobb dolog részese lehetsz – ez az, ami összekapcsolja a jelenlévőket, és ruházza fel őket még nagyobb erővel. Ettől válik olyan igazán feledhetetlenné ez az élmény.

Egy másik kiváló példa a Tactical Strength Challenge (TSC). Ahelyett, hogy kizárólag magukkal foglalkozó magányos farkasok alkotnák a résztvevők táborát, itt mindenki szurkol és segít a másiknak. Ezek az emberek bátorítanak, együtt örülnek, és egy elképesztően erős élményt élnek át közösen – függetlenül attól, hogy az abszolút dobogós helyekért küzdenek éppen, vagy szimplán csak a korábbi eredményeiket szeretnék túlszárnyalni.

A cél fontosabb, mint a szenvedély

Hansen professzor azt is megfigyelte, hogy „azok az emberek, akik szenvedélyesen élvezték a munkájukat, ettől függetlenül még gyengén teljesítettek, ha nem volt meg bennük a cél érzete.” A The Power Of Moments szerzői hasonlóképpen vélekednek erről: „A cél érzése az, ami igazán csúcsteljesítményre sarkall.”

Tehát a cél jobb teljesítményre sarkall minket, mint a szenvedély. De vajon miért? Nos, a válasz meglepően egyszerű: azért, mert az ad értelmet a tetteinknek.

„Amikor megérted, mivel járulsz valójában hozzá az összképhez, onnantól tudsz igazán túllépni a korlátaidon.”

Chip és Dan Heath

Soha ne becsüld alá, milyen hatással vagy másokra. Még az egészen apró, számodra akár értelmetlen vagy céltalan dolgok is a világot jelenthetik a veled kapcsolatban lévők számára.

StrongFirst-Sven-Rieger-Beast

Mi az erő nagyobb célja?

Fizikális szempontból nézve az erő a legfőbb minőség – „minden más fizikális minőség fejlesztésének alapja”. (Leonid Matveev professzor). De tartok tőle, hogy azok számára, akik az erőre pusztán csak a súlyok mozgatásának képességeként tekintenek, pont a lényeg vész el: maga a cél.

Talán azért olyan nehéz megválaszolni ezt a kérdést, mert hiányzik belőle a „rád vonatkozó” természetes jellemzője. Az erő mindenki számára egyéni lehet – ezért nem tudja megmondani neked senki, mi lehet a célja a számodra. Azonban azzal tisztában vagyunk, hogy az erő fejlesztésére való törekvés révén javítani tudunk az életünkön.

“Ha messzebbre láthattam, annak az volt az oka, hogy óriások vállán álltam.”

Isaac Newton, 1675

Ezért is érzem magam szerencsésnek, hogy nálam különb emberektől tapasztalhattam meg, miként lehet kontextusba helyezni az erő célját. Ezért is hagyom inkább rájuk ennek megválaszolását.

A StrongFirst Podcast második adásában Brett Jones így fogalmazott: „A fizikális erő növelése jelenti az átjárót az erő más formáinak fejlesztéséhez.” És itt nem csupán más fizikális minőségekre kell gondolni, hanem mentális vagy érzelmi erőre is.

A Culture Chat adásában kijelentette, hogy „a fizikális erőnek a belső erő kivetülésének kell lennie. Harcosság, kitartás, áldozatkészség – ez maga az erő.”

„Az az ember, aki inkább üres hassal tér nyugovóra csak azért, hogy a gyerekei ehessenek; az az ember, aki két munkát vállal azért, hogy a családja jobb körülmények között élhessen – ez az erő, ez a kitartás.”

StrongFirst-Sven-Rieger-Mobility

Ezért fontos, hogy az edzésen szerzett erő csupán egy eszköz legyen, ne pedig maga a cél. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy milyen fontos és hasznos a nagy erő. Azonban sok más dologhoz hasonlóan a ’még több’ nem feltétlenül jobb. Egy jó dologból túl sok (a helyzet függvényében) akár káros is lehet. Dan John ezt találóan így foglalta össze: „Úgy vélem, az erőseknek az a szerepük, hogy erősek legyenek és megvédjék a gyengéket – nem pedig az, hogy még erősebbé váljanak.” Amikor kiváló szintet érsz el valamiben, segíts másoknak is odajutni.

Ha pedig az én véleményemre vagy kíváncsi, azt mondanám, számomra az erő célja az, hogy javítson az életminőségen és gazdagabbá tegye az életet – és nem csak saját magad, hanem a szeretteid számára is. Hogy képes legyél kitartani, és segíteni tudj azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem elég erősek ahhoz, hogy önállóan is kitartsanak. Ez az én erőm nagyobb célja. Fejleszd az erődet a teremben, de hagyd, hogy máshol is hasznodra legyen.

“Ne könnyű életet kérj, hanem kérj erőt, hogy ki tudj tartani egy nehéz életben is.”

Bruce Lee

Mi a TE célod?

Ez a legfontosabb kérdés. Az, amit senki más nem tud megválaszolni helyetted – az, amire valószínűleg nincs jó vagy rossz válasz. Lehet, hogy még nem vagy vele tisztában teljes mértékben, de attól még ott szunnyad benned. Ezért használd az erőedzésedet a fejlesztésére. Tanulj az erőedzéseidből – abból, hogy milyen hatással vannak a személyiségedre, az öntudatosságodra, a bátorságodra. Majd pedig hasznosítsd ezeket a célod felfedezése és megélése során. Az erő ugyanis bőven túlmutat azon, hogy mekkora súlyt bírsz felemelni.

Köszönettel tartozom Analisa Naldi-nak, aki figyelmembe ajánlott a The Power Of Moments-et; Sarah Polacco-nak a zseniális podcastja (Purposeful Strength) miatt; valamint Alexey Senart-nak, aki elképesztő interjút adott a Fitness Blitz Radio-ban az erő nagyobb céljáról.

Sven Rieger

Sven 2010 őszén szerette meg a kettlebelleket, amikor egy barátja először mutatott neki egy ilyen „ágyúgolyót fogantyúval”. Habár elsőre még nem volt egyértelmű, mihez is tud kezdeni vele, egy dologban biztos volt: „Ez az, amit már oly régóta kerestem.” Nem sokkal később rátalált Pavel Tsatsouline elérhető anyagaira, és onnantól nem volt megállás.

Miután két workshop-on is részt vett 2011 tavaszán, úgy döntött, hogy instruktor lesz. A felkészülés során teljesítette az FMS Level 1 képzést is. Amikor pedig 2012-ben megalakult a StrongFirst, tudta, hogy ezt neki találták ki. Néhány év alatt – 2016 augusztus és 2019 november között – teljesítette az SFG, SFL, SFG II és SFB képzést is, ezáltal StrongFirst Elite címet szerzett, majd 2020-ban StrongFirst Team Leader-ré nevezték ki. Részt vett továbbá a Plan Strong és Strong Endurance szemináriumokon is, hogy így még hatékonyabb edzésterveket állíthasson össze a tanulóinak.

Sven egészségügyi menedzser szakon végzett, jelenleg pedig erő és állóképességi edzőként dolgozik Stuttgart-ban (Németország).

Link: https://www.strongfirst.com/your-strength-purpose/