Edzés, Életmód

Miért nem elég az egyszer megszerzett tudás? Miért van az, hogy a jó pap holtáig tanul?

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.12.2″ meta=”off” featured_image=”off” /][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2019/02/re1.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

A természetben nagyon kevés dolog állandó! Az élőlények születnek és meghalnak, a kövek szétporladnak, a folyók kiszáradnak, egyszóval semmi nem stagnál. És ezek alól mi sem vagyunk kivételek. Az életünk folyamán nincs igazán olyan pont ahol stagnálnánk. Vagy fejlődsz vagy visszafejlődsz.

Nyelvtanári múltamból fakadóan, azt kell mondjam, hogy például a nyelvtanulás/tudás egy klasszikus példája ennek, hisz az adott nyelvből való tudásod, soha nem egy konstans állandó, hanem vagy fejlődik vagy passzivizálódik (jobb esetben) . Számos készségünk ilyen, de még a legalapvető képességeink is hajlamosak utat adni az entrópiának, gondolok itt olyasmikre mint a járás, a beszéd, a látás vagy akár a légzésünk. Helytelen vagy elégtelen használat (de akár túlhasználat) esetén ezek elfelejtődnek, illetve megkopnak vagy beszűkül a használatuk.

Egyszóval minden készségünket, képességünket állandóan gondozni kell, fejleszteni, ellenőrizni, mint egy jó kertész, ki mindennap kimegy a kertbe és szemrevételezi palántáit.

Hogy végül miről beszélek? Nos, a címben már lelőttem a poént, de a megszerzett és megszerzendő tudásról. Arról, hogy ha egyszer tudsz valamit, az nem egy állandó dolog. Azt csiszolni kell, újra és újra megmérettetni, visszaellenőrizni és mélyebbre rétegezni az idegrendszerünkbe.

Engedjetek meg nekem egy konkrét példát.

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://360sport.hu/wp-content/uploads/2019/02/re2.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

Hétvégén SFG oktatóknak volt újravizsgázási lehetőség! Itt már nem az számít, hogy meg lesz-e a 100snatch, vagy a technikai teszten átjutok-e. Itt már színtisztán a tudásról szól a dolog.

Ez olyan, mint egy szakmai konferencia. Találkozhatsz különböző oktatókkal, különböző véleményekkel. Itt már edzőkkel vagy körülvéve, akiknek legalább 2 éves tapasztalata van. Számos probléma merül fel és beszéljük meg nyíltan, illetve a tanítás és a módszertanról is már nagyon sok szó esik.

Bátran kérdezhetsz Lakatos Pétertől vagy a Team Leaderektől és legjobb tudásuk szerint segíteni fognak. Barátságokat köthetsz vagy eleveníthetsz fel vagy egyszerűen a Strongfirst családias közösségéből meríthetsz erőt.
De ami az egyik legfontosabb: Visszaigazolást nyersz, hogy a jó úton haladsz-e. Rengeteg hasznos információ hangzik el, sok szakértő szempár vizsgálja át ,hogy a technikád, a tudásod naprakész-e, amit aztán továbbviszel a nagyvilágba. Ez olyan, mint egy autón a műszaki és a tuningolás egyben J .

Emlékszel mit írtam az elején? A tudás nem állandó, nem stagnál. De döntöd el, hogy gyarapítod-e a tudásod, méghozzá egy kiváló közösségben és remek szakmai gárda vezetése alatt vagy megelégszel azzal,a tudással amit hajdanvolt megszereztél.

 

Ács Ferenc
SFG Team Leader

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]