Edzés, Senaptec

Stroboszkópikus látás edzés és dinamikus vizuális élesség

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.12.2″ meta=”off” featured_image=”off” /][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://senaptec.com/wp-content/uploads/2013/04/dva-night-780×650.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

A sportági látás szakterülete folyamatosan növekszik, ahogy a sportolók egyre erőteljesebben tapasztalják az edzésprogramjukba épített látásfejlesztő gyakorlatok pozitív hatásait. A dinamikus vizuális élesség („dynamic visual acuity” – „DVA”) a vizuális rendszer egy rendkívül fontos aspektusa, és fontos szerep jut neki a sportok világában, mivel ez azt a képességet jelenti, hogy nyomon tudunk követni egy mozgó tárgyat a fejünk mozgása közben. Egy nemrégiben megjelent termék, a Nike Vapor Strobe® Eyewear stroboszkópikus hatással bővíti ki a látás edzés lehetőségeit.

A stroboszkópikus edzés DVA-ra gyakorolt hatása még feltáratlan területnek minősül. Jelen tanulmány fő célja a stroboszkópikus edzés azonnali hatásának tesztelése egyetlen edzés után, egy kéthetes edzésprogram után, valamint két héttel az edzést követően. Emellett megvizsgáltuk a stroboszkópikus edzésnek az elkapó teljesítményre gyakorolt hatását is. A 16 résztvevőt egyenlően elosztottuk két csoportba, a DVA értékek kiinduló szintjét pedig a NeuroCom inVision rendszer segítségével állapítottuk meg. A résztvevők ezt követően 9 alkalommal végeztek látás edzést, valamint 3 alkalommal DVA értékelést: azonnal az első napi labdás edzés után, az utolsó labdás edzés utáni napon, valamint két héttel a labdás edzés befejezését követően. A kísérleti csoportnál statisztikailag szignifikáns javulás volt megfigyelhető az első és a második teszt között a bal DVA-ra, a teljes függőleges DVA-ra, a lefelé irányuló DVA-ra, valamint a felfelé irányuló DVA-ra, míg a harmadik és negyedik teszt során nem mutatkozott változás az eredményekben. A kontroll csoport teljesítménye romlott a teljes DVA-ra, a lefelé irányuló DVA-ra, valamint a felfelé irányuló DVA-ra a második, harmadik és negyedik teszt során. Mindkét csoportnál statisztikailag szignifikáns volt a labda elkapási teljesítmény javulása. A stroboszkópikus edzés fokozta a dinamikus vizuális élességet (egy edzést követően), valamint a labda elkapási teljesítményt (végig az edzésprogram során) a stroboszkópikus hatás nélkül edző csoporthoz viszonyítva. A Nike Vapor Strobe® Eyewear hasznos eszköz az elkapási teljesítmény, valamint a dinamikus vizuális élesség azonnali fokozására.

 

Link: https://senaptec.com/2013/04/10/strobe-dva/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]