Edzés

Tammy története: Utazás a felfedezés, fejlődés és erő világában (Roxanne Myers, SFG Team Leader)

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.12.1″ meta=”off” featured_image=”off” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.1″]

Tammy Baskett egy 61 éves kliensem, aki az erő és a masszázsterápia lelkes tanulója – azonban ez nem volt mindig így.

Amikor Tammy fiatalabb volt, szabadidejében meglehetősen aktív életet élt. A kedvenc időtöltése a tánc volt a férjével. A munkája – fogászati asszisztens – azonban nem volt túlságosan mozgalmas. Nem csupán ülőmunkát végzett, de ráadásul a nap nagy részét az egyik oldalra fordulva és dőlve töltötte. Anélkül, hogy észrevette volna, minden egyes nappal csökkent a mobilitása és a testtudata.

És ez így ment 34 éven keresztül.

A szakmáját fel kellett adnia egy baleset miatt, melyben súlyos agyrázkódást, valamint nyak-, és vállsérüléseket szenvedett. A rehabilitáció során, valamint utána a sérülések miatti kevésbé aktív életmódja következtében Tammy elkezdett hízni. Nagyon tartott tőle, hogy újra meg fog sérülni, ezért többé nem volt képes táncolni.

A hullám, ami mindent megváltoztatott

Egyszer Tammy elment Hawaii-ra egy hajóútra az anyjával és a lányával. Az utolsó napjukat töltötték, és épp az óceánban játszottak, amikor egy hullám váratlanul a lányát Tammy térdének oldalához lökte, melynek hatására kiment a térde. Amarillo-ba hazaérve egyből felkeresett egy ortopéd sebészt, Dr. Veazey-t.

Dr. Veazey megtett minden tőle telhetőt, hogy helyreállítsa a térd állapotát, de a károsodás kiterjedt volt, a fejlődés esélye pedig csekély. Tammy-nek megsérült egy fontos idege, melynek következtében „fityegett” a lábfeje. Az ilyen jellegű problémát általában azon izmok gyengesége okozza, melyek megemelik a lábfej elülső részét – Tammy esetében azonban idegsérülés vezetett ehhez. Ez a betegség azzal jár, hogy a beteg a lábfejét járás közben vonszolja maga után a padlón.

A 6 hónapnyi fizikoterápia során Tammy állapota szépen javult, de Dr. Veazey úgy vélte, hogy a masszázs tovább gyorsíthatna a gyógyulási folyamaton. Dr. Veazey gyakran küldi hozzám műtét után a pácienseit, tudván, hogy 18 éve rendelkezem masszázsterapeuta végzettséggel. El tudom érni, hogy a leginkább rettegő páciensek is biztonságban érezzék magukat, ezért Dr. Veazey tisztában volt vele, hogy Tammy jó kezekben lesz.

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://www.strongfirst.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/11/Tammy-Baset-Before.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.1″]

Tammy (balra) 110 kilósan, a speciális cipőben.

Amikor Tammy először felkeresett, 110 kilót nyomott és egy speciális cipőt viselt, mely járás közben visszalendítette a lábát. Nem mozgott jól, és tartott attól, hogy el fog esni, mivel tisztában volt vele, hogy onnan képtelen lenne felállni. Ráadásul korábban gyakran előfordult, hogy megbotlott, és számos egyéb balesete is volt már a testtudata hiánya miatt.

Tammy hetente egyszer jött hozzám masszázsra. Ilyenkor azon dolgoztam, hogy ellazítsam az izmait és felélesszem az izmait a lábában, a lábfejében és a lábujjaiban. Nagyjából két hónapnyi masszázst követően úgy éreztem, hogy jobban tudna fejlődni, ha hozzákezdenénk a teste erősítéséhez is. Ezt követően hetente kétszer jött hozzám edzeni, és emellett továbbra is felkeresett heti egyszer a masszázs miatt.

Mivel alacsony FMS értéket ért el, tisztában voltam vele, hogy a test-, és a térérzékelése fejlesztésével kell kezdenünk a folyamatot. Első lépésként megtanult egy 10 perces mobilitásjavító gyakorlatsort. De kiderült, hogy az is problémát okoz, hogy a gyakorlatsor végrehajtásához leereszkedjen a földre. Ezért megtanítottam neki, hogy miként használjon a leereszkedés és a felemelkedés során egy stabil széket, így a mobilitásjavító gyakorlatsor mellett innentől már ezt is tudta gyakorolni. Ennek az egésznek az volt a célja, hogy kényelmesen érezze magát a talajon, és képes legyen egyedül is gyakorolni.

A talajon Tammy gurult, négykézláb hintázott és újra megtanult mászni. Elsajátította a török felállás felgurulás és feltenyerelés fázisát (súly nélkül). Megtanulta, miként használja a légzését összhangban a mozgásával, így a megfelelő guggolás és csípőhajlítás technika gyakorlása során még jobban oda tudott figyelni a teste mozgására. Ezt követően elkezdett megtanulni különféle feszítéses technikákat, mint például a kemény stílusú mellső hídtartást, valamint a hídtartást. A TRX-et használva megtanítottam az invertált evezésre, kiegészítő gyakorlatként a lazításos mély guggolásra, valamint a megemelt támasszal végzett hegymászó gyakorlatra a felsőteste erősítéséhez.

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://www.strongfirst.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/11/Tammy-Basket-Ground-Work.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.1″]

Tammy (jobbra) talajgyakorlatok közben.

Ahogy már jobban ráérzett a saját mozgására, elkezdtem beépíteni a kettlebelleket az edzésébe: farmer cipelések, menetelés rögzítésben lévő bellel, kettlebell felemelés és lerakás különféle variációi, padlón nyomás, fej fölötti tartások és nyomások, valamint fej körüli körzés variációk. Megemelt pozícióból indítottuk kezdetben a felhúzásokat, míg képes nem lett álló helyzetből megérinteni a lábujjait. Amikor ezt végre sikerült elérnie, a kettlebell lekerült a talajra. Állóképesség fejlesztés gyanánt alacsony ismétlés-, és szettszámmal végeztettem vele hátrapasszokat.

Meg kell említenem, hogy Tammy talán soha nem fog lendítéseket csinálni. A lendítéshez a ballisztikus jellege miatt komoly mértékű testtudatra van szükség. Ha a tanuló nem tudja megérinteni a lábujjait, vagy gyenge testtudattal rendelkezik, akkor nem csináltatok vele lendítéseket. Ez egy olyan bölcsesség, amit a StrongFirst mentoraimtól tanultam. A lendítés nem való mindenkinek. Egyeseknek több időt kell eltölteniük az alapokkal, és azt tapasztaltam, hogy az emberek valójában szeretik az „ugyanúgy, de mégis másképp” edzéseket, mivel tisztában vannak vele, hogy a gyakorlás révén fejlődni fognak.

Tammy edzésének eredményei

Tammy nagyjából 4 hónapja edzett már velem, amikor elkezdett érdeklődni a bariatric műtét iránt. Arra bátorítottam, hogy inkább találjon egy olyan edzőt, aki segíthet neki a fogyásban ahelyett, hogy a műtét utáni rehabilitáció miatt megint kiesik az edzésből. Azonban a műtét iránti érdeklődése arra is utalt, hogy komolyan szeretne javítani az egészségén, és keményen oda szeretné tenni magát az edzés terén is. Bár a fogyásával foglalkozó edző által előírt kalóriamennyiség miatt kissé vissza kellett vennünk a tempóból, továbbra is nagyon keményen dolgozott. Arra kértem, hogy figyeljen oda, miként érzi magát, és a visszajelzéseit is figyelembe vettük az edzései során. A helyes mozgás volt az elsődleges célunk, ezért folyamatosan erre fókuszáltunk.

6 hónappal az első találkozásunkat, és 1 évvel a térdműtétét követően Tammy visszament kontrollra Dr. Veazey-hez, az ortopéd sebészéhez, akit lenyűgözött a fejlődésének mértéke. Többé már nem kellett viselnie a speciális cipőt, és fizikoterápiára sem kellett járnia. Innentől már edzhetett mezítláb is. A biztonságot jelentő cipő hiánya miatt egyszerre volt izgatott és aggódó.

Az edzésünk következő szakaszában arra fókuszáltunk, hogy Tammy lábujjai és bokái képesek legyenek együttműködni a teste többi részével. Ez volt az első alkalom, hogy a lábujjait a sípcsontja irányába tudta húzni a bemelegítés részét képező mászás és hintázás során. Egy lacrosse labdát használva megtanulta ellazítani a lábfej ívét, miközben fel-le mozgatta a lábujjait. Ezt szintén beépítettük a minden másnap végzett gyakorlásába. Ezen fejlődés révén már készen állt a segítséggel végzett felállás szakaszra a török felállás gyakorlat során.

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://www.strongfirst.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/11/Tammy-Basket-After.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.12.1″]

Tammy két évnyi edzés után.

Tammy már két éve dolgozik velem. 45 kilót fogyott, és sokkal jobban tisztában van a mozgásával. Ritkábban botlik meg, és kevesebb alkalommal fordulnak elő balesetek abból fakadóan, hogy nincs tisztában a környezetével. És ami még fontosabb: könnyen képes leereszkedni a padlóra, valamint fel is kelni onnan. Fájdalom nélkül éli a mindennapjait, és újra tud táncolni!

Ha nem sajátítottam volna el a StrongFirst alapelveket, és nem adódtak volna a StrongFirst közösség révén olyan lehetőségeim, mint például a Functional Movement Systems megismerése, akkor valószínűleg azt gondoltam volna, hogy pusztán annyit tudok segíteni Tammy-nek, hogy a biztonsága érdekében különféle gépeken végeztetek vele gyakorlatokat. Ehelyett azonban Tammy-vel közösen útra keltünk a felfedezés, fejlődés és erő világába – és ez az utazás még ma is tart.

Roxanne Myers

Roxanne Myers, LMT, NSCA-CPT, SFG Team Leader a férjével közösen vezeti Amarillo-ban (Texas) a Primitive Strength and Wellness-t. A Primitive Strength 2013-ban nyitotta meg kapuit azzal a szándékkal, hogy a StrongFirst és a Functional Movement Systems alapelveit fognak alkalmazni. Roxanne-t 2017-ben nevezték ki StrongFirst Team Leader-ré.

Roxanne 1999-ben szerezte meg a masszázsterapeuta végzettséget. Az általa edzett tanulók többsége masszőrként is igénybe veszi a szolgáltatásait. Úgy véli, ezáltal a tanulói képesek mélyebben megismerni a testüket. Mindkét minőségében az az elsődleges célja, hogy a tanulói jobban megismerjék a testüket, ezáltal képesek lesznek lassan fejlődni csupán minimális fájdalom jelenléte mellett, elkerülve a sérüléseket.

 

Link: https://www.strongfirst.com/tammy-story-journey-discovery-growth-strength/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]