Életmód

Természetes módszer a tesztoszteronszinted növelésére (TC Luoma)

Fokozd a tesztoszteronszintedet – és érj el javulást más téren is

Statisztikai tekintetben a heréink állapota folyamatos romlást mutat. Kevesebb spermát és tesztoszteront termelnek, mint az előző generációé, úgyhogy talán ideje lenne megoldást találni a tesztoszteronszint növelésére.

1992-ben Carlsen és kollégái kimutatták, hogy globális szinten csökkenés volt megfigyelhető az ondósejtek minőségében (vagyis a termékenységben) 1938 és 1990 között, és a jelek alapján úgy tűnik azóta sem lett jobb a helyzet. Más tanulmányok azt állapították meg, hogy a spermaszám is csökkenő tendenciát mutat, az átlagos tesztoszteronszint pedig meredeken esik. Egy tanulmány (Travison és kollégái) kimutatta, hogy 2004-ben egy átlagos 60 éves amerikai férfinak 17%-kal alacsonyabb tesztoszteronszintje volt, mint egy 60 évesnek 1987-ben.

Egy 2006-os tanulmány (Main és kollégái) még arra is rávilágítottak, hogy egy ismeretlen környezeti vagy életmódbeli tényező miatt a dánoknak sokkal kisebb heréik vannak, mint a szomszédos finneknek.

De vajon tehetünk-e valamit a sperma-, és a tesztoszteronszintünk megóvása érdekében? Igen. Fogyasszunk halolajat.

Egy aktuális kutatás

Sokan rutinszerűen használjuk a halolajat, illetve az omega-3 zsírsavakat gyulladáscsökkentésre – márpedig ez utóbbi szorosan összefügg legalább 100 különféle betegséggel és panasszal.

Azonban még senki sem vizsgálta az omega-3 zsírsavak, valamint az ondó minősége és a reprodukciós hormonok szintje közti összefüggést fiatal egészséges férfiak körében – egészen mostanáig.

Dán kutatók 1679 fiatal dán férfit vizsgáltak meg, és igencsak meglepő összefüggéseket tártak fel a halolaj fogyasztás és a különféle férfi reprodukciós tényezők között.

Minden résztvevő 18-20 év közötti volt. 98%-uk fogyasztott halolaj kiegészítőt az előző 3 hónap során, 53%-uk pedig legalább 60 napon keresztül napi rendszerességgel. Minden résztvevő kitöltött egy átfogó kérdőívet az egészségi állapotukról, életmódjukról, étrendjükről, valamint az általuk szedett vitaminokról és kiegészítőkről.

A tudósok ultrahangos vizsgálattal felmérték a résztvevők heréinek állapotát is. Feljegyezték továbbá a derék-, és a csípőbőséget is, akárcsak a magasságot és a súlyt (ez utóbbiakat a BMI meghatározására használták). Hagyományos módszerrel ondómintákat is begyűjtöttek az alanyoktól, melyekből megvizsgálták a sperma minőségét és mennyiségét.

Végezetül pedig éhgyomri vérvizsgálaton is átestek, így tárva fel a folliculus stimuláló hormon (FSH), a luteinizáló hormon (LH), a nemi hormon kötőfehérje (SHBG), valamint a szabad tesztoszteron szintjét.

A tanulmány eredményei

A halolaj kiegészítőt szedő férfiaknak nagyobb heréi, nagyobb mennyiségű ondója és magasabb spermaszáma volt, mint az ilyen kiegészítőket nem szedő társaiknak.

A halolajos csoportnak emellett alacsonyabb volt az LH szintje, magasabb a szabad tesztoszteronja (8%-kal), valamint magasabb a szabad tesztoszteron/LH aránya, mint a halolaj nélküli csoport tagjainak.

Az eredmények emellett dózisfüggőek mintázatot is mutattak – akik már 60 napnál hosszabb ideje szedték a halolaj kiegészítőket, nagyobb javulást mutattak, mint akik ennél rövidebb ideje használták azokat.

A pontos hatásmechanizmus viszont még nem ismert. A hatások egy része vélhetően azzal függ össze, hogy a halolaj fokozhatja a Sertoli-sejtek – ezek a herék egyfajta „gondozó sejtjei”, melyek elősegítik a sperma termelődését – FSH-érzékenységét.

Azt is feltételezték továbbá, hogy „az alacsonyabb LH szint és a magasabb szabad tesztoszteron/LH arány jobb Leydig-sejt kapacitásra, valamint a halolaj kiegészítő fogyasztásával való pozitív összefüggésre utal.”

Egy további előny csupán strukturális jellegű ugyan, de attól még ugyanolyan fontos. A spermium membrán többszörösen telített zsírsavakból (PUFA) áll, de elsődlegesen DHA-ból – márpedig ez a halolajban található két fő omega-3 zsírsav egyike is. Az, hogy a halolaj kiegészítő révén megnöveled a DHA mennyiségét, olyan, mintha kőművesként habarcsot kennél a falra további merevítés gyanánt.

Ezek hatására javul a spermiumok mozgékonysága, koncentrációja és minősége (ami a férfi terméketlenség egyik fő oka) is.

Ezen eredmények láttán felmerült bennem, hogy vajon mennyi halat ehetnek Dániában. Ha nem lenne egy aprócska közös határa Németországgal, akkor Dánia valójában egy sziget lenne. Körülbelül 7200 km-nyi tengerpartja van – viszonyítás gyanánt Kaliforniának például csak 1300 km-nyi.

Tekintve, hogy mindenhonnan víz veszi őket körül, azt hihetnénk, hogy a dánok rengeteg halat fogyasztanak, és gigantikus méretű golyóik vannak.

De ha ez igaz lenne, akkor mégis miként okozhatna egy kis extra halolaj ilyen drámai hatást a reprodukciós rendszerük egészségi állapotában? Vajon nem biztosítják a teljes omega-3 szükségletüket halból?

Úgyhogy kutattam egy kicsit. Emlékszel még a korábban említett tanulmányra, mely szerint a finneknek nagyobb heréik vannak, mint a dánoknak? Nos, megvizsgáltam benne az egy főre jutó halfogyasztást mindkét országban. Finnország a világ egyik legnagyobb halfogyasztó nemzete a maga átlagos évi 36,1 kg-jával.

Dánia teljesítménye azonban jelentősen elmarad ettől – csupán fejenként évi 22,1 kg. Úgy tűnik, a dánok jobban szeretik a sertéshúst. Érdemes tehát ezt az információt is számításba venni a halolajok és a herék egészsége közti kapcsolat esetében.

Íme a teendők

Egyértelműnek tűnik a halolaj (pontosabban az omega-3 zsírsavak) hatása: a halolaj kapszula kiegészítők fokozzák a reprodukciós rendszer egészségi állapotát – magasabb tesztoszteronszint, nagyobb és robusztusabb herék, nagyobb mennyiségű és jobb minőségű spermium, és akkor még nem is beszéltünk a halolajhoz kapcsolódó számos további előnyökről.

Természetesen mindig választhatod inkább a teljes értékű ételeket, de igen kemény feladat pusztán csak halból kellő mennyiségű omega-3 zsírsavat bevinni. Rengeteg vadlazacot kell megenned ahhoz, hogy körülbelül ugyanannyi EFA-hoz juss, mint csupán egyetlen adag omega-3 kiegészítő kapszulából. Ezzel persze önmagában nincs is semmi baj, de azért napi szinten ennyi lazac elfogyasztása komoly kihívás elé állíthatja az ízlelőbimbóidat és a pénztárcádat egyaránt.

Alternatív megoldásként persze dönthetsz egy darabka könnyed tonhal mellett is, de ebből is nagyon sokat kell enned ahhoz, hogy elérhesd egyetlen kapszulányi kiegészítő tartalmát.

Talán másokhoz hasonlóan te is már jó ideje szedsz halolaj kiegészítőt. De ha mégsem, akkor érdemes hozzáadnod a reprodukciós rendszered egészségi állapotának fokozását is az omega-3 zsírsavak fogyasztása melletti érvek már eleve is hosszú listájához.

Hivatkozás

  • Jensen TK et al. Associations of Fish Oil Supplement Use With Testicular Function in Young Men. JAMA Netw Open. 2020 Jan 3;3(1):e1919462. PubMed.

Link: https://www.t-nation.com/supplements/increase-testosterone-naturally-fish-oil/