Edzés

Tom Brady nem megfelelően alkalmazza a csokoládé pozitív hatásait (TC Luoma)

Tom Brady imádja a csokoládét

Ki nem állhatom, amikor híres sportolók nem túl átgondolt táplálkozási tanácsokat adnak. Sokan ugyanis az egészből csak ennyit hallanak: „Fantasztikus sportoló. Azért olyan jó, mert nem eszik glutént. Én se eszek, én is sikeres leszel. Most már megetethetem a nyulakat?”

Ez az egész onnan jött elő, hogy Tom Brady – a róla elnevezett „TB12” diétás marhaság követője – nemrég bevallotta, hogy meccsek után csokit szokott enni az „antioxidánsok” miatt.

Persze, a 70%-osnál magasabb kakaótartalmú keserű csokoládé sok antioxidánst tartalmaz – de lényegében mindenben, ami növényi alapú és ehető, találhatunk antioxidánsokat. Egy fakéreg rágcsálása valószínűleg hasonlóan hatásos lenne a meccs utáni szabad gyökei elpusztítására.

De ezzel természetesen korántsem a csokit szeretném becsmérelni. Nagy rajongója vagyok a csokoládénak és a kakaóbabnak, de különösképpen a kakaópornak (ami a kakaóbab legkevésbé feldolgozott formája), ami a polifenolokban egyik leginkább gazdag étel, ami csak létezik. Ha az ember pusztán csak az antioxidatív hatásai miatt fogyasztja, az olyan, mint ha Nyúlánykával randiznánk pusztán csak azért, mert a kanapén ülve is tud adni egy sört a hűtőből…vagy valami hasonló.

A csokoládé/kakaóbab/kakaópor pozitív hatásai ennél sokkalta szerteágazóbbak. Az egészségre gyakorolt lenyűgöző hatásokon (javuló glikémiás kontroll, koleszterin oxidáció blokkolása, tumorok növekedésének gátlása) túlmenően a csokoládé/kakaóbab/kakaópor arra sarkallja a testet, hogy termeljen több nitrogén-monoxidot – ennek megnövekedett szintje pedig segít a sportteljesítmény fokozásában (valamint mellesleg az igazán lenyűgöző erekciók elérésében is).

Ezért is lenne hasznos, ha Brady és más sportolók is megfontolnák pontosan az ellentétét annak, amit ajánlott, és a csokoládét – vagy ami még jobb választás: a kakaóport – inkább a meccs előtt fogyasztanák.

Így működik

A nitrogén-monoxid hatással van az erek tágulására, a vérnyomásra, valamint a mitokondriális respirációra (az ATP létrejöttének folyamata), ezáltal pozitívan befolyásolja a sportteljesítmény.

Természetesen a fizikai aktivitás önmagában is fokozza a vérben található nitrogén-monoxid szintjét. A testnek erre többféle mechanizmusa is rendelkezésre áll: (1) Előállíthat nitrogén-monoxidot (’NO’) – pontosabban nitrogén-monoxid szintázt (’NOS’) – az aminosav L-argininből, vagy (2) előállíthat nitrogén-monoxidot a zöld leveles zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, sőt akár tartósított húsokban is megtalálható szervetlen nitrátokból.

Azonban más reakciókhoz hasonlóan a nitrogén-monoxid termelés is korlátozott – a csokoládéban/kakaóbabban/kakaóporban található flavanolok és flavonoidok viszont képesek mozgásban tartani a NO-gyártó gépezetet. Lehetséges, hogy ezek a polifenolok segítenek megőrizni az intracelluláris arginin készletet, ezáltal fokozva és el is nyújtva a NO-termelést. Emellett a csokoládé/kakaóbab/kakaópor mérsékelheti azon metabolitok működését is, amelyek gátolhatnák a NO-termelést.

A mechanizmustól függetlenül a csoki-trió összes tagja fokozza a nitrogén-monoxid termelést, és ezáltal az állóképességet és az erőt is. A hatásukat igazolták már súlyemelőknél, futóknál és kerékpárosoknál is, de vélhetően ezek az eredmények alkalmazhatók az idősödő NFL irányítókra is.

De Brady-nek ugye azért egy kicsit igaza van?

Ha őszinték akarunk lenni, TB-nek igaza van a csokoládé kapcsán – csak épp fogalma nincs róla, hogy miért, ráadásul az időzítése sem volt ideális. Ez nagy kár, ugyanis a tanácsa különösen hasznos lehet az ő korában járó srácok számára, mivel a NO szintje körülbelül 40 éves kor környékén csökkenni kezd. Az 50-es és 60-es éveikben járó férfiak szervezete csupán a 20-as éveikben termelt NO-szint felét állítja elő.

A meccs utáni csokifogyasztás nem egy ördögtől való gondolat. Tanulmányok kimutatták, hogy a napi szintű csokoládé/kakaóbab/kakaópor fogyasztás – függetlenül attól, hogy ahhoz viszonyítva mikor végzünk edzést – képes megnövelni az egész test NO szintjét. Azonban ha sportolás (vagy szex) előtt fogyasztjuk, akkor különösen erős lehet a hatása.

Hogyan hasznosítsd ezt az infót

A fizikális (vagy szexuális) aktivitást megelőző NO-szint növeléshez fogyassz körülbelül 20 gramm (nagyjából néhány kockányi lehet, a márkától függően) csokoládét körülbelül 1 órával a tevékenység kezdete előtt. A normál csokiszeletek azonban nem fognak hatni. Jó minőségű cuccra lesz szükség – magas kakaótartalmú, sötét színű csokira, ami remélhetőleg épp akkor került ki egy perui boszorkánydoktor kunyhójából. Legalább 70-80%-os kakaótartalmú terméket keress.

Alternatív – pontosabban inkább preferált – megoldásként vásárolhatsz nyers, organikus kakaót is. Bár folyadékban nem keveredik el olyan kiválóan, de szórj körülbelül 5 grammnyit (egy púpos teáskanál) valamilyen folyadékba, és addig kevergesd, míg végül feloldódik. Idd meg, várj egy órát, majd tedd a dolgod.

Hivatkozások

  1. Naomi Fisher, et al. “Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide dependent vasodilation in healthy human,” Journal of Hypertension, Dec. 2003.
  2. Scott L. Mosher, et al. “Ingestion of a Nitric Oxide Enhancing Supplement Improves Resistance Exercise Performance,” J Strength Cond Res, 2016, Dec. 30.
  3. Marika Massaro, et al. “Effect of Cocoa Products and Its Polyphenolic Constituents on Exercise Performance and Exercise-Induced Muscle Damage and Inflammation: A Review of Clinical Trials,” Nutrients, 2019 Jun 28.

Link: https://www.t-nation.com/lean-built-eating/tom-brady-chocolate-antioxidants/