Edzés
Ne siettesd a nehéz bellek használatát: Hasznosítsd a „könnyű” súlyok erejét (Brett Jones, Chief SFG)

Nemrég a 15 év, 15 észrevétel című cikkemben azt ajánlottam, hogy „Ne siettesd a nehéz súlyok használatát”, valamint „Ne tűzz ki minimumokat”. Ennek kapcsán pedig úgy döntöttem, hogy visszatekintek arra az időszakra, amikor emlékszem, hogy könnyű súlyokat használtam.

Egy 12 évre visszamenőleg vezetett blog egyik nagy előnye, hogy visszatekintve rálelhetünk ilyen „gyöngyszemekre”. Persze időnként kissé fájdalmas lehet rádöbbenni, hogy újra elkövetted ugyanazt a hibát – vagy egyszerűen csak rápillantasz az egykori stílusodra, és elborzadsz.

Akkoriban sokkal agresszívabb volt a stílusom. Például íme egy 2007. november 29-i bejegyzés:

Az imádott tudomány…

Egy boksz-analógia az alapok fontossága kapcsán:

Csupán 4 ütésfajta létezik (egyenes, kereszt, horog, felütés), azonban ezeknek végtelen számú kombinációja lehetséges, és akár egy egész életen keresztül is lehet finomítani ezen ütések technikáját. Vegyük még hozzá a lábmunkát, valamint az ellenféltől függő speciális támadó és védekező taktikákat, és máris elérkeztünk az „imádott tudományhoz”.

Ugyanez alkalmazva a fitnesz világára:

Csupán néhány alapvető mozgás létezik (függőleges nyomás/húzás, vízszintes nyomás/húzás, alsótestes nyomás/húzás), melyeket azonban egy életen át lehet tanulni, finomítani a technikát, fejleszteni a gyengeségeket, és természetesen végtelen módon kombinálni ezeket az alapvető mozgásokat. Vegyük ehhez még hozzá a különféle terheléseket, erőkarokra, sebességeket, stb…és meg is van az „edzés”.

Ahogy az RKC-nál (most már StrongFirst-nél) mondani szoktuk: „az elit egyszerűen csak jobb az alapokban”.

Akkor mégis miért van szükséged „haladó” gyakorlatokra és edzésprogramokra?

Ha szeretnéd megismerni az alap és a haladó szint közti teljes skálát, akkor dolgozz nyugodtan a mozgáskészségeid felfedezésén – de ne feledd, hogy a haladó gyakorlatok is az alapgyakorlatokból erednek.

“Akkor mégis miért van szükséged…” A mostani fejemmel azt mondanám, hogy egy kissé agresszív megfogalmazás, és örülök, hogy azóta finomodott a hangvételem.

De ez a blog rávilágít egy hibára is, amit nem is egyszer sikerült már elkövetnem – ez pedig az, hogy hajlamos vagyok a szükségesnél bonyolultabbá tenni a dolgokat. Visszatekintve nagyon tanulságos lehet észre venni nem csak az alkalmazott szett-ismétlésszám kombinációkat, hanem a hozzájuk kapcsolódó filozófiát és megfigyeléseket is.

Visszatérés a könnyebb kettlebellekhez

Íme egy 2008. szeptemberi bejegyzés:

Egy, a fórumban feltett kérdés, valamint az aktuális edzésprogramom hatására „könnyebb” kettlebellekkel dolgozom, és imádom ezt.

Korábban az egyre nehezebb és nehezebb bellekkel történő edzést preferáltam – használj egy egyre nehezebb bellt, majd térj át a dupla belles gyakorlatokra, és ott is juss el egyre nehezebb súlyokig – nem csoda, hogy magával ragadott az erőemelés világa. 

De Kenneth Jay VO2max protokolljának köszönhetően újra előszedtem a 16kg-os bellt, és sokat tanultam arról, hogy mit is jelent a „nehéz”. Ha a kettlebellt a széles hátizmaiddal, a hátrapasszolással, valamint a hátrapassz utáni villámgyors „irányváltással” aktívan gyorsítod, az fantasztikus eredményeket szülhet. A csípőm gyorsabb és erőteljesebb, mint valaha, ráadásul az állóképességem is egyre csak javul.

Manapság már rendszeresen váltogatom a terhelést 16kg-tól 32kg-ig (időnként 40kg-ig).

Csak hogy legyen viszonyítási alap: teljesítettem a Beast Challenge-et, megnyertem az első Tactical Strength Challenge-et, versenyen övet használva 235 kg-ot értem el guggolásban és 260 kg-ot felhúzásban, jelenleg (2004) a vörös szögnél tartok, valamint számos más fogáserővel kapcsolatos mutatványt is teljesítettem már – és mégis hasznos eszköznek tartom a 16 kg-os kettlebellt. A 24 kg számomra az optimális súly, a 32-es és 40-es bellel pedig remekül tudom építeni az erőmet.

Természetesen a „könnyű” relatív fogalom, és a fenti súlyokat személyre kell szabni, de a lényeg, hogy ne félj a „könnyű” súlyoktól.

Milyen hatása lehet a „könnyű” súlyoknak

Íme egy 2008. októberi bejegyzés:

A magyarországi RKC képzés során jobb kézzel 3-4 alkalommal kinyomtam a Beast-et (egyismétlések) anélkül, hogy egy ideje foglalkoztam volna akár ezzel a súllyal, akár úgy általában véve a katonai nyomásommal. Hogy minek köszönhetem a nyomáserőm nyomások nélküli növekedését? A FELÁLLÁSOKNAK!! És ebben voltak könnyű súlyok is – többnyire 16 és 24 kg-val dolgoztam, csak időnként használva 32 vagy 40 kg-os súlyt. A lényeg a felállás ritmusának gyakorlásán volt, valamint a „stabilizátoraim” és a koordinációm finomhangolásán. 

Meg kell említenem a VO2max protokoll ebben betöltött szerepét is: Bár „karcsúbb” vagyok (akik ismernek, tudják, hogy mit jelent nálam a „karcsú”), a súlyom attól még mindig 85 kiló körül mozog. Ezek a könnyű kettlebellekkel elért eredmények sokkolók, de rendkívül örömtelik is egyben!

Néhány kiemelt edzésnap 2008-ból

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: Brettzel, aktív nyújtottláb-emelés

– Súly létra:

16kg felállás x 4+4 és 16kg x 20 váltott kezes lendítés

20kg felállás x 4+4 és 20kg x 20 váltott kezes lendítés

24kg felállás x 4+4 és 24kg x 20 váltott kezes lendítés

28kg felállás x 4+4 és 28kg x 20 váltott kezes lendítés

32kg felállás x 4+4 és 32kg x 20 váltott kezes lendítés

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: Brettzel, aktív nyújtottláb-emelés

– 40kg felállás x 10 ismétlés J+B

– 40kg váltott kezes lendítés, 10 ismétlés x 10 szett

– Nyújtás

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: Brettzel, aktív nyújtottláb-emelés

– 16kg felállás x 5+5, 5+5, 5+5, 5+5

– 16kg goblet guggolás x 10

– Csípőhajlító nyújtás

– Kipróbáltam számos felállás variációt: magas hídig, fej fölötti guggolással, 3/4 felállás féltérdelésben nyomással, stb. Jól érzem magam.

Minta edzésnap:

– 24kg felállás x 5+5

– 28kg felállás x 5+5

– 32kg felállás x 5+5

– 24kg egykezes lendítés (20+20-15+15-10+10-5+5)

Minta edzésnap:

– 24kg kettlebell felállás x 5 + 5

– 24kg egykezes lendítés x 20 + 20 – 15 + 15 – 10 + 10 – 5 + 5 (folyamatos)

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: Sok Brettzel, aktív nyújtottláb-emelés és mobilitási gyakorlatok

– 24kg felállás x 6 ismétlés mindkét oldalra, még több Brettzel, majd 4+4 folyamatosan

– 24kg váltott kezes lendítés x 30, 30 (a túlgyorsított excentrikusokra fókuszálva)

– Csípőhajlító nyújtás, stb.

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: aktív nyújtottláb-emelés, háti gerinc rotáció

– 40kg felállás x 5 ismétlés mindkét oldalra

– 40kg váltott kezes lendítés x 5 szett 10 ismétlésekkel

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: háti gerinc rotáció, aktív nyújtottláb-emelés

– 40kg felállás x 5 ismétlés karonként

– 40kg goblet guggolás x 5, 5

– 40kg egylábas felhúzás x 5+5, 5+5

– 40kg katonai nyomás x 5 ismétlés karonként

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: aktív nyújtottláb-emelés, háti gerinc

– 50 szett 8 ismétlésekkel 15 másodpercenként VO2max

– Váltogatás 20kg és 16kg között

– 26 szett 8 ismétlésekkel 15 másodpercenként 20kg-val

– 24 szett 8 ismétlésekkel 15 másodpercenként 16kg-val

– Nyújtás

– 20kg jobbal és ballal, majd 16kg jobbal és ballal, mindezt 50 szetten keresztül – jólesik a súlyok váltogatása, stb.

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: aktív nyújtottláb-emelés, Brettzel

– 24kg felállás x 20 perc

– Bal és jobb kéz váltogatva, különféle stílusokban

– Aktív nyújtottláb-emelés nyújtás

Minta edzésnap:

– Bemelegítés: aktív nyújtottláb-emelés, Brettzel

– 20kg VO2max 7 ismétlésekkel 15 másodpercenként x 80 szett

– Gyors nyújtás

– Ez nagyon jól esett – könnyebbnek éreztem 7 ismétlést 20kg-val, mint 8 ismétlést 16kg-val

Minta edzésnap:

– 16kg aktív nyújtottláb-emelés x 5 ismétlés karonként (különféle stílusokban)

– 16kg VO2max 8 ismétlésekkel 15 másodpercenként x 80 szett

– Nyújtás

– HATALMAS EGYÉNI CSÚCS – 80 szett 8 ismétlésekkel 15 másodpercenként a VO2max-hoz, a 65-70. szett körül „átlendültem a holtponton”, onnantól már „könnyűvé” vált az egész

Visszatekintés: Azt mondják, 20/20-as

Visszatekintve ezekre a blog bejegyzésekre és a minta edzésnapokra, feltűnt néhány dolog:

    1. „Magasabb” ismétlésszámú szettek a felállásoknál: Mostanában alacsonyabb volumenű szetteket és teljes volument használtam a felállásoknál (mindkét oldalon 2-5 szett 1 ismétlésekkel), de végignézve a régi edzéseimet vissza fogok térni időnként a magasabb ismétlésszámú szettekre – ez 3-5 folyamatos ismétlést jelent oldalanként, a teljes volumen pedig 10-20 felállás között fog mozogni. Például ma 24kg-val csináltam 4+4 ismétlést, majd 32kg-val 3+3-at, mielőtt nekiláttam volna 24kg-val a szakításoknak.

    2. Könnyű szakítások és nehezebb lendítések: Úgy tűnik, a könnyű szakítások és a nehezebb lendítések jó kombinációt jelentenek, mely a gyorsaság és robbanékonyság skálájának mindkét végét fejleszti.

    3. Ne bonyolítsuk túl: Néhány mobilitási gyakorlat, felállások és egy ballisztikus gyakorlat jelentette ezeknek a régi programoknak a törzsét.

    4. Volumen: A tanulság: „Könnyebb súllyal csinálj többet, nehezebb súllyal pedig kevesebbet”. És hasznos lehet kicsit nagyobb volument használni a felállásoknál.

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.4.1″ src=”https://www.strongfirst.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/07/kettbell-front-rack.jpg” align=”center” /][et_pb_text _builder_version=”3.4.1″]

Konklúzió a könnyű súlyos edzés kapcsán

Sífutó körökben népszerű volt az alábbi mondás (én 2002 februárjában hallottam Pavel első képzésén): „Csak az átlagos teljesítményt nyújtó emberek vannak mindig életük legjobb formájában”.

Ezért a „ne tűzz ki minimumokat” tanácsom tökéletes módja az „átlagosság” elkerülésének. A „ne siettesd a nehéz súlyok használatát” pedig azt jelenti, hogy fontos szem előtt tartani a terhelés, volumen és intenzitás ciklizálásának előnyeit.

Ne bonyolítsd túl, és élvezd az alapokat!

Brett Jones

Brett Jones, Chief SFG Pittsburgh-ben (PA) lakik, és képesített sportedző, valamint erő és állóképességi specialista. Mr. Jones a High Point Egyetemen szerzett diplomát sportorvoslásból, valamint a Pennsylvania-i Clarion Egyetemen rehabilitáció tudományból diplomát, továbbá a Nemzeti Erő és Állóképességi Szövetségnél (National Strength and Conditioning Association – NSCA) erő és állóképességi specialista (Certified Strength & Conditioning Specialist – CSCS) végzettséget is szerzett.

Több, mint 20 évnyi tapasztalattal a háta mögött Brett-et profi csapatokhoz és sportolókhoz hívják konzultánsnak, továbbá az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is tart előadásokat.

Atlétikai edzőként átkerülve a fitnesz iparba, Brett 2003 óta oktatja a kettlebell technikákat és szabályokat. 2006 óta oktatja a Functional Movement Systems-t (FMS), és számos DVD-t és kézikönyvet adott ki a világhírű fizikoterapeuta Gray Cook-kal, többek között a széles körben elismert ”Secrets of…” sorozatot.

Link: https://www.strongfirst.com/observations-light-work/

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.