Életmód
A vörös fény terápia 6 tudományosan igazolt előnye

„Benne vagyok” <- Legyen szó akár egy -170°C-os krioterápiás tartályban ácsorgásról, hasznos baktériumoknak a bőrömre fröcsköléséről, vagy 450 kilónyi oldott keserűsóban lebegésről, amikor a Wellness Mama oldalt vezető Katie-vel felfedezünk valami kipróbálni való újdonságot, mindig ez az első reakcióm.

Ezért amikor egyszercsak egy teljes testes vörös fény terápiás eszköz alatt találtuk magunkat egy biohackeléssel kapcsolatos konferencián, pontosan tudod, mi volt a válaszom.

A helyzet az, hogy a testünk képes fényt „enni”. Ha ez neked túlságosan elvont ötlet, elárulom, hogy én is ugyanígy éreztem, míg el nem kezdtem átrágni magam a vörös és közeli infravörös fény terápiával kapcsolatos több száz kiváló minőségű (randomizált, kettős vak, placebó kontrollos) tanulmányon.

A fotobiomoduláció néven is ismert vörös fény terápia pozítiv hatással van mindenre, a pajzsmirigy működésétől kezdve a sebgyógyulásig. A későbbiekben végigmegyünk a teljes listán is, de elsőként íme egy rövid előzetes:

    – Kollagén és elasztin termelés fokozódása – Ezek a legfőbb fehérjék, melyek tartást adnak a bőrünknek. A kollagén biztosítja a hajlékonyságot, míg az elasztin a rugalmasságot. (2)

    – Zsír metabolizmus – Bár a pontos mechanizmus még nem ismert teljes mértékben, a vörös fény terápia fokozza a test zsírégető képességét. Elképzelhető, hogy az ok a terápiának az adipociták – zsírtároló sejtek – eloszlatására (egyesek erre inkább a „leolvasztás” kifejezést használják) való képességében rejlik. (3)

    – Energiaszint emelkedése – Mint arra a következő fejezetben ki fogunk térni, a vörös fény terápia sejtszintű energiát termel, ezáltal fokozva az általános energiaszintünket.

    – Méregtelenítés elősegítése – A vörös fény terápia fokozza a nyirokrendszer aktivitását, mely hozzájárul a méregtelenítés folyamatához. (4)

A testünk számos pozitív hatással járó fény-metabolizmusának (vagy más néven „evésének”) tudományos háttere a citokróm-c-oxidáz nevezetű anyagon alapul, melyre a későbbiekben részletesebben ki fogunk térni. De először is, valószínűleg már eltöprengtél rajta, hogy…

Mi az a vörös fény terápia? (Fotobiomoduláció)

Valószínűleg hallottál már róla, hogy ha éjszaka kék fénynek tesszük ki magunkat, az rontja az alvás minőségét, zavart okozhat a hormonszintben, valamint hízáshoz, depresszióhoz, és szorongáshoz vezethet – az azonban kevésbé ismert, hogy más hullámhosszaknak szintén vannak jelentős biológiai hatásai. És most nem csak a szemedbe jutó fényről beszélek. A bőrünk szintén képes fényérzékelésre, és a fénynek való kitettség mindkét formájának vannak biológiai hatásai. (1)

Például a vörös és a közeli infravörös fény bizonyítottan gyógyító és fiatalító hatással van a testünkre.

Hogy működik a vörös fény terápia?

Rövid válasz: Épp úgy, ahogy a növények a fényenergiát kémiai energiává alakítják át fotoszintézis segítségével, a testünk is képes arra, hogy a vörös és a közeli infravörös fényből sejtszintű energiát – adenozin-trifoszfátot – hozzon létre, melynek létfontosságú szerepe van a testünk helyreállításában, regenerálásában, energizálásában és fenntartásában.

Hosszú válasz: Az adenozin-trifoszfátra (ATP) gyakran hivatkoznak „az élet energia-valutájaként”. Hosszabb időt képesek vagyunk kibírni táplálék, víz, vagy akár levegő nélkül is, azonban ha a testünktől megvonjuk akár csak pár másodpercre is az ATP-t, az az életünk végét jelenti.

Ezen „energia-valuta” receptjének alapját a citokróm-c-oxidáz nevezetű enzim alkotja. Ez jelenti ugyanis a kötőanyagot az ATP termeléshez azzal, hogy segít kötést kialakítani az oxigén (O), a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD), valamint a hidrogén (H) között, ezáltal NADH-t hozva létre – azt a hidrogén-iont, mely elengedhetetlen az ATP szintéziséhez.

Sajnálatos módon azonban amikor stresszesek (hello, modern életünk!), betegek, vagy sebesültek vagyunk, a sejtjeink nagy mennyiségben termelnek nitrogén-monoxidot, mely magához köti, ezáltal „ellopja” a citokróm-c-oxidázt, így az nem tudja ellátni a feladatát. Ha pedig nem áll rendelkezésre elegendő citokróm-c-oxidáz az oxigén és a NADH összekötésére, akkor lecsökken az ATP-termelő képességünk.

Megfelelő mennyiségű ATP nélkül lecsökken a testünk kollagén termelésre, zsír metabolizmusra, hormon szintézisre, valamin számos további feladat ellátására való képessége. Fáradtnak kezdjük érezni magunkat. Azt tapasztaljuk, hogy nem tudjuk olyan gyorsan kiheverni a stresszt, vagy egy betegséget. Nem tudunk olyan minőségben regenerálódni és gyógyulni, mint szeretnénk.

A vörös és a közeli infravörös fény abban segít, hogy megszünteti a nitrogén-monoxid és a citokróm-c-oxidáz közti kötést, ezáltal felszabadítva a citokróm-c-oxidázt az ATP termeléshez.

Azonban ez nem működik bármilyen fénynél – megfelelő hullámhosszra és intenzitásra van szükség. Azért ajánlják a 630-670 nanométeres tartományban található vörös, valamint a 810-880 nanométeres tartományban található közeli infravörös fény, mert ezek kapcsán figyelték meg a legtöbb pozitív hatást.

    1. Fokozza a kollagén termelést és a bőr regenerációt

Mint az a fenti ábrán is látható, a vörös és közeli infravörös fény a többi színnél mélyebben hatol be a bőrbe, melynek révén a gyógyító hullámhosszak az alábbiakra lesznek képesek:

– Bőr tisztaságának, tónusának és textúrájának fokozása (3)

– Kollagén (mely biztosítja a hajlékonyságot) és elasztin (mely biztosítja a rugalmasságot) termelés fokozása (2)

– Segítség a hegek (ide értve az aknés hegeket is) és a striák elhalványításában (5)

– Gyulladáscsökkentés

– Segítség az akné kezelésében – egy tanulmány során azt állapították meg, hogy a fényterápia gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és hatással van a faggyútermelésre is. (3)

Számos tanulmány során azt is megállapították, hogy a vörös és a közeli infravörös fény segít a leégést követő gyógyulás során is. (11)

    2. Hajnövekedés, vastagság és ragyogás

Nem, ettől nem fog új területeken is szőr nőni (még szerencse!), de számos tanulmány során megfigyelték, hogy a vörös fény terápia képes fokozni a hajhagymák aktivitását. Például ezen tanulmány során a haj vastagsága, sűrűsége és ragyogása egyaránt javult a fényterápia hatására.

    3. Fokozza a méregtelenítést és a keringést

A fotobiomoduláció fokozza a nyirokrendszer aktivitását, mely hozzájárul a méregtelenítés folyamatához. (4) Emellett új kapillárisok létrehozása révén javítja a keringést is, ugyanis így több vér, oxigén és tápanyag juthat el a test egyes területeibe. (6)

    4. Optimalizálja az anyagcserét és az energiaszintet

Bár a pontos mechanizmus még nem ismert teljes mértékben, a vörös fény terápia fokozza a test zsírégető képességét. Elképzelhető, hogy az ok a terápiának az adipociták – zsírtároló sejtek – eloszlatására (egyesek erre inkább a „leolvasztás” kifejezést használják) való képességében rejlik. (3)

Azzal is gyakran szoktam viccelődni, hogy a kávé olyan, mintha az agyam kapna egy hatalmas ölelést – azonban a kávé csupán átmeneti előnyökkel jár, és nem megfelelő használat mellett akár még csökkentheti is az energiaszintet. Ezzel szemben a mitokondriumaink révén a testünk belsejében is megtalálható a vitalitás forrása. Ezek ugyanis erőművekként biztosítják a sejtjeink működését, és minél masszívabbak, annál több energiával rendelkezünk.

    5. Pozitív hatással van a pajzsmirigyre és a hormonszintre

Kutatók megállapították, hogy nők és férfiak esetében egyaránt pozitív hatással van a pajzsmirigy működésére. A bizonyítékok arra is utalnak, hogy férfiaknál hozzájárulhat a tesztoszteronszint emelkedéséhez is. (10) (12)

    6. Elősegíti a gyógyulást és a regenerációt

Mivel stimulálja az ATP termelést, mely segít a testünk helyreállításában, regenerálásában, energizálásában és fenntartásában, a fényterápia hasznos lehet az alábbiak kapcsán:

– A nyak, a hát és az ízületek kényelmetlen érzetének enyhülése (7)

– Gyorsabb sebgyógyulás (6)

– Gyorsabb izom regeneráció (8)

– Javuló sportteljesítmény (9)

Források:

  1. Cronin, Thomas, (2017) Seeing without eyes – the unexpected world of nonvisual photoreception. Retrieved from https://www.scientificamerican.com/article/seeing-without-eyes1/
  1. Wunsch, A et. al. (2014) A Controlled Trial to Determine the Efficacy of Red and Near-Infrared Light Treatment in Patient Satisfaction, Reduction of Fine Lines, Wrinkles, Skin Roughness, and Intradermal Collagen Density Increase. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24286286
  1. Avci M.D., Pinar et.al. (2013) Low-Level Laser Therapy for Fat Layer Reduction: A Comprehensive Review. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769994/
  1. Hamblin, Michael. (2017) Mechanisms and applications of the anti-inflammatory effects of photobiomodulation. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5523874/
  1. Ferraresi C et. al. (2012) Low-level laser (light) therapy (LLLT) on muscle tissue: performance, fatigue and repair benefited by the power of light. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23626925
  1. Abreu Chaves, Maria Emilia de (2014) Effects of low-power light therapy on wound healing: LASER x LED. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4148276/
  1. Joovv. 5 Clinical Studies that Demonstrate the Pain-Relieving Benefits of Red Light Therapy
  1. Al Rashoud, AS et. al. (2014) Efficacy of low-level laser therapy applied at acupuncture points in knee osteoarthritis: a randomised double-blind comparative trial. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24418801
  1. Baroni, BM et. al. (2015) Effect of low-level laser therapy on muscle adaptation to knee extensor eccentric training. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25417170
  1. Ahn, JC et. al. (2013) The effects of low level laser therapy (LLLT) on the testis in elevating serum testosterone level in rats. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/287248836_The_effects_of_low_level_laser_therapy_LLLT_on_the_testis_in_elevating_serum_testosterone_level_in_rats
  1. 6 Clinical Studies That Support the Anti-Aging Benefits of Light Therapy
  1. The Promising Evidence of Red and Near Infrared Light Therapy for Increasing Testosterone in Men

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.