Életmód
Útmutató vörös fényű fotobiomodulációs eszköz vásárlásához (Thaddeus)

Dr. Michael Hamblin (Harvard Egyetem): „Pár éven belül minden háztartásban lesz legalább egy fényterápiás eszköz.”

FIGYELJ ODA AZ ALÁBBIAKRA VÖRÖS FÉNYŰ ESZKÖZ VÁSÁRLÁSAKOR

Készen állsz egy vörös fényű eszköz vásárlására?

Akkor tarts ki még egy kicsit!

Ha részesülni szeretnél a vörös fény kedvező hatásaiból, nem árt megismerkedned valamelyest a módszer tudományos hátterével. Az ugyanis önmagában semmit nem ér, hogy vásárolsz egy „vörös” fényű eszközt – pusztán csak a szomszédaid fogják azt feltételezni, hogy egy bordélyt üzemeltetsz.

ÍME AZ AJÁNLÁSAINK ÖSSZEFOGLALÁSA

– Légy tisztában az eszköz hullámhosszával, és ügyelj rá, hogy az megfeleljen az igényeidnek.

– Vásárolj egy intenzitás mérőt, melynek segítségével meg tudod határozni a vörös fény használatának szükséges időtartamát, valamint a tested eszköztől való távolságát.

– Szerezz egy elektromágneses mező mérőt, és mérd meg az elektromos és a mágneses mező nagyságát, így biztosítva, hogy ne legyenek túlságosan magasak.

– Olyan cégtől vásárolj, melyben megbízol, és amely megfelelő szolgáltatást nyújt.

– Élvezd a kedvező hatásokat.

HULLÁMHOSSZ

Alapvetően minden fény a Napból ered!

A Föld összes fénye, minden egyes fotonja – még a mesterséges fényből származó is – alapvetően a Napból származik. A Nap jelenti az eredendő fotobiomodulációs forrást. A testünk, az agyunk és a szemünk úgy alakult ki, hogy a Napból származó fény segítségével fenn tudja tartani az optimális egészségünket.

A fény spektruma sokkal széleskörűbb, mint amit szabad szemmel látunk. Ez nagyon fontos! A Napból nem csupán a látható fény származik, hanem vannak láthatatlan fények is, melyek a Földünket érik.

Vess egy pillantást az alábbi ábrára:

Figyeld meg, hogy a Nap kibocsát számos olyan hullámhosszú fényt is, melyekre a legtöbben nem gondolnak „fényként”. Pontosan – a rádióhullámok, a röntgensugarak, valamint az infravörös fény szintén „fénynek” tekinthető, és mind a Napból származnak.

A tudomány a fényt – mint például a röntgensugárzást, a kék fényt vagy a vörös fényt – hullámhossz alapján kategorizálja. Tehát amit a fény színének látunk, az valójában a fény hullámhosszától függ. A fény hullámhosszát nanométerben (rövidítve: nm) mérjük. Tehát ha egy foton a levegőn 660 nm-es hullámhosszal hatol át, azt látható vörös fénynek hívjuk. A 830 nm-es hullámhosszú fotonok a láthatatlan infravörös fény néven ismertek, és így tovább. Minél rövidebb a hullámhossz, annál gyorsabban mozog a foton, és annál több energiát képes szállítani. Tehát a 400 nm-es kék fénynek rövidebb a hullámhossza, és ezáltal több az energiája, mint a 660 nm-es vörös fénynek.

Fontos olyan hullámhosszú fényt használni, mely tényleges biológiai hatással van a kezelni kívánt szövetre. Azt szeretnénk, ha a megfelelő típusú fotonok érnék a testünket. Egyes lámpák valójában fehér vagy kék hullámhosszú fényt használnak, mely elé szimplán csak odatesznek egy vörös szűrőt. Másképp fogalmazva a LED izzó kék fényt bocsát ki, és csak azért tűnik vörösnek, mert áthalad egy vörös színű szűrőn. Azonban a fény valódi hullámhosszaira van szükségünk, nem pedig egyszerűen csak egy vörös színű szűrőre, melytől egyáltalán nem biztos, hogy megkapjuk a kívánt hullámhosszat. Olyan lámpák is kaphatók, melyek valódi vörös hullámhosszat használnak, azonban nem olyan tartományban, mely biológiailag igazoltan hasznos.

Ez az ábra azt mutatja, hogy a testünk egyik fényenergia-receptora, a citokróm-c-oxidáz sokkal több fotont képes elnyelni meghatározott hullámhosszokon.

Lehetőségem nyílt egy órát beszélgetni a Harvard Egyetemen dolgozó Dr. Michael Hamblinnal – a fotobiomoduláció egyik legismertebb kutatójával –, akivel a fény hullámhosszairól beszélgettünk.

Dr. Hamblin-t idézve: „Valószínűleg ez az a tényező, melyben a legnagyobb az egyetértés az alacsony teljesítményű lézeres terápia hatásait vizsgáló kutatók között. A 600-700 nm-es hullámhossz tartományokat a felszíni szövetek kezelésére használjuk, a 780-950 nm közti hullámhosszokkal pedig a mélyebben fekvő szöveteket célozzuk meg, ugyanis ezek mélyebben képesek behatolni a szövetekbe. A 700-770 nm közti hullámhosszak esetében nem figyelhető meg túl nagy hatás. Egyes eszközök egy vörös, valamint egy közeli infravörös hullámhosszú fényt kombinálnak, abból kiindulva, hogy a két hullámhossz kombinációja további pozitív hatásokkal bír, és ezáltal az eszköz szélesebb körben használható több különféle panasz kezelésére. Természetesen sok kutatásra van még szükség annak meghatározásához, hogy egyetértés az alacsony teljesítményű lézeres terápia alkalmazása kapcsán mi tekinthető az optimális hullámhossznak.”

A szakirodalom túlnyomó többsége szerint a 600 nm-es tartomány közepén, valamint a 800 nm-es tartomány alsó-középső részén található hullámhosszú fény kimagaslóan hatásos. Ennek az az oka, hogy ezek a hullámhosszak vannak a legnagyobb hatással a sejtszintű légzés folyamatára. [Hivatkozás]

A leghatásosabb értékek a 660-670 nm-es, valamint a 830-850 nm-es tartományban találhatók. Ezek a hullámhosszak igazoltan jelentős pozitív hatással vannak a sejtszintű működésre, a kedvező hatások pedig széles körben jelentkeznek többek közt az alábbi területeken: bőr javuló egészsége, gyorsabb izomregeneráció, ízületi fájdalom csökkenés, magasabb tesztoszteron szint, valamint akár még fogyás is! Ezzel szemben más hullámhosszaknak – mint például a 700 nm vagy a 720 nm – szinte egyáltalán nincs biológiai hatása.

Ezért rendkívül fontos olyan eszközt választani, mely optimális hullámhosszú fényt sugároz.

Egy aktuális kutatás szerint a legjelentősebb biológiai aktivitás az alábbi hullámhossz tartományokban figyelhető meg: 1) 613.5-623.5 nm, 2) 667.5-683.7 nm, 3) 750.7-772.3 nm, 4) 812.5-846.0 nm.

Egy másik kutatás során különféle hullámhosszú – többek közt 670, 728, 770, 830 és 880 nm-es – fényeket teszteltek, melyek közül a leghatásosabbnak a 670 nm-es és a 830 nm-es fény bizonyult; ezek pedig összhangban vannak az oxidált citokróm-c-oxidáz közeli infravörös fény elnyelési spektrumának kiugró értékeivel.

A 780 nm hullámhosszú fény stimulálta a csontok gyógyulását patkányoknál [31], a 804 nm-es lézer pedig mérsékelte a szívrohamon átesett patkányok szívkárosodásának mértékét [32].

Azt is kimutatták, hogy a 694 nm-es hullámhosszú vörös fény 15mm-re képes behatolni a testbe.

Rákérdeztem Dr. Hamblin-nél, hogy a különféle hullámhosszú fénysugarak közti szinergiák képesek lehetnek-e felerősíteni a fényterápiás eszközt hatékonyságát az efféle szinergiákat nélkülöző eszközökhöz képest.

A különféle hullámhosszú fénysugarak közti szinergiák kapcsán nem állnak rendelkezésre átfogó kutatások. Dr. Hamblin azonban egyetértett abban, hogy a közeli infravörös, valamint a vörös fény kombinációja kiválóan beválik, és lehetséges, hogy elérhetők lennének a különféle hullámhosszú fénysugarak közti szinergiák, azonban ezt az opciót eddig még ő sem vizsgálta.

INTENZITÁS

Egy tűzoltó tömlővel, vagy egy kerti locsolóval szeretnéd, ha lelocsolnának?

A lényeg az intenzitás. A tűzoltó tömlőből adott idő alatt nagyobb mennyiségű víz áramlik ki, mint a kerti locsolóból.

Ha egy tűzoltó tömlővel locsolnak le, az egy egyáltalán nem kellemes, és egyértelműen fájdalmas élmény.

Ugyanez a helyzet a fénnyel is – csak épp itt nem vízzel, hanem fotonokkal. Ezt Dr. Hamblin a legegyszerűbben a következőképpen magyarázza ek: Süthetsz pulykát 350°C-on órákon keresztül, vagy 10.000°C-on néhány másodpercig. Mindkettőnél ugyanannyi az energia mennyisége, azonban ha a pulykát 1 percig sütöd 10.000°C-on, akkor nem lesz túl ízletes a végeredmény. Ugyanez a helyzet a fotobiomodulációval is. A nagyobb intenzitás nem feltétlenül jobb.

Ezzel pedig el is jutottunk a második szemponthoz, mely nem más, mint a sejtjeidet érő energia mennyisége.

Az intenzitás azt mutatja meg, hogy egy adott területen mennyi foton éri a testünket.

Az intenzitás – vagy más néven sugárzás – a felületet érő fény teljesítménye. Ezt jellemzően intenzitás mérővel vizsgálják, mely az eredmény W/m2 mértékegységben adja meg. Számos kutatás esetében az eredmények mW/cm2 vagy J (joule) mértékegységben szerepelnek.

Dr. Hamblin szerint mindenkinek érdemes lenne beszereznie egy intenzitás mérőt, enélkül ugyanis nem leszel tisztában a fényterápiás eszköz intenzitásával, és nem fogod tudni meghatározni, mikor van vége a fotobiomodulációs kezelésnek.

A NASA által támogatott kutatásokban, valamint számos további tanulmányban 4-6 J/cm2 intenzitást alkalmaztak a testet érő energia kapcsán, mely 50-100 mW/cm2-nek felel meg. A mélyebbre ható panaszok – mint például az ízületi gyulladás – esetében az akár 120 J/cm2-ig emelkedő intenzitás rendkívül hatásosnak bizonyult. [Hivatkozás]

Az ilyen intenzitású fényből számos tanulmány során a teljes dózis körülbelül 50-60J-os volt, mely azt jelenti, hogy a fenti intenzitás mellett 10 perces kezelésre van szükség ahhoz, hogy a tanulmánnyal azonos (például 50J) legyen a fotonok mennyisége.

A Harvard Egyetemen dolgozó Dr. Michael Hamblin egy 2008-as tanulmányra hivatkozik, mely szerint általánosságban véve kijelenthető, hogy az alacsony teljesítményű lézeres terápiához a 100 mW/cm2 alatti intenzitás az ideális. [Hivatkozás]

Ne gondold, hogy szinte bármilyen vörös fény megfelel a fotobiomodulációhoz.

Sokan elkövetik ezt a hibát. Hajlamosak azt feltételezni, hogy megfelelő hullámhosszú fénnyel dolgoznak, akkor meg van oldva a probléma – márpedig ez EGYÁLTALÁN NEM így van!

Ha nem vagy tisztában az intenzitással, akkor elképzelhető, hogy nem sikerül elérni a kívánt pozitív hatást sem. Ha túl magas intenzitású fény mellett teszed le a voksod, akkor elképzelhető, hogy túl sok fény ér. Ha pedig túl alacsony az intenzitás, megeshet, hogy nem fognak jelentkezni a hatások, hacsak nem használod igencsak hosszasan az eszközt.

Fontos, hogy vagy légy tisztában a vásárolni kívánt fény intenzitásával, és így meg tudd határozni, meddig kell használni a pozitív hatások eléréséhez, vagy legyen alkalmazási időre vonatkozó ajánlás a gyártó részéről, mely a kedvező hatások eléréséhez szükséges intenzitáson alapul. A kezelési idő alapulhat más felhasználók tapasztalatain is.

Mivel az alacsony teljesítményű lézeres terápia egy új módszer, számos „gyakorlati kutatással” fogunk találkozni a jövőben. Ezt imádják a biohackerek – az önmagukon történő kísérletezést.

Az intenzitás fontos szempont, amikor meghatározott hullámhosszak által kiváltott meghatározott reakcióikat vizsgálnak – mint például annál a tanulmánynál, ahol 8 J/cm2 energiasűrűségű 660 és 810 nm-es hullámhosszú fény esetében vizsgálták a kognitív funkciók öregedés és mitokondriális diszfunkció hatására történő leromlásának potenciális mérséklődését. Amikor az energiasűrűség 4 J/cm2 volt, a fénynek csupán minimális hatása volt. 8 J/cm2 nagyon sok energia. Csupán a hullámhossz, vagy a hullámhosszak kombinációjának kis mértékű megváltoztatása jelentősen módosíthatott volna az eredményeken.

Bár az intenzitás fontos tényező, de azért még nem attól függ minden. A túl magas intenzitás rossz, a túl alacsony pedig nem hoz eredményeket.

Ezt hívják bifázisos reakciónak. A túl sok fény az ellentétét okozza annak, amit el akarunk érni, a túl kevés fénynek pedig nincs hatása.

Tehát a magasabb intenzitás nem jobb. Az alacsony teljesítményű lézeres terápiának duális reakciógörbéje van. Ez azt jelenti, hogy ha a fény intenzitása túl magas, akkor negatív eredmény jelentkezik, míg ha túl alacsony, akkor nem jelentkezik eredmény.

Ábra forrása: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790317/

A megfelelő dózisnak van egy Goldilocks-zónája, sajnálatos módon azonban ezt még nem térképezték elég alaposan fel. Ismerjük ezt a zónát és a reakciógörbét a tanulmányok során vizsgált specifikus hullámhosszak esetében, azonban nem vagyunk tisztában az összes hullámhosszra, valamint a hullámhosszak kombinációira vonatkozó adatokkal. És ismét hangsúlyozom: ezeket a tényezőket speciális paraméterek – általában a citokróm-c-oxidáz aktiválás – mentén vizsgálták. Nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy nem mehetnek végbe további folyamatok is a testben, melyek némelyikénél akár hetekbe, vagy hónapokba is telhet a változás megjelenése. Ezt a lehetőséget eddig nem tanulmányozták.

Dr. Hamblin megemlítette azt a lényeges szempontot is, hogy a tűzoltó tömlőhöz hasonlóan a fényből sem javasolt egyszerre túl sokat kapni. Érdemes elkerülni a túl nagy teljesítményt vagy intenzitást. Ahogy említette, ez olyan, mintha 1 másodpercig sütnél egy pulykát 10.000°C-on. Egész más lesz az eredmény, mint ha 350°C-on sütnéd a húst 5 órán keresztül. Jobb, ha hosszabb idő alatt kapod meg ugyanazt a fotonmennyiséget, mintha egyszerre éri az összes a testedet.

Még egyszer hangsúlyozom: fontos az intenzitás. A célunk a megfelelő intenzitás elérése anélkül, hogy túl sok, vagy túl kevés lenne belőle.

DÓZIS

A dózis nagyon fontos.

Nagyon hasonló az intenzitáshoz. Az intenzitás a felületet érő fotonok száma, míg a dózis az adott idő (a kezelési idő) alatt beérkező fotonok száma.

Nem úgy működik a dolog, hogy bekapcsolsz egy vörös fényű eszközt, és addig használod, ameddig csak akarod. A vörös fény használatának van egy optimális időtartama, ami után a dolgok elkezdenek rosszra fordulni. Ha pedig nem tudod, mennyi ez az idő, akkor óvatosan használd az eszközt!

Dr. Hamblin azt javasolja, hogy a fotobiomodulációs eszközök használóinak érdemes beszerezniük egy fény intenzitás mérőt. Enélkül ugyanis nem fogod tudni az eszköz teljes energiáját és intenzitását, valamint azt sem, hogy a mekkora távolságra érdemes tőle elhelyezkedned.

Az intenzitás mérő megadja az adott távolságban jelentkező energia mennyiségét. Az eszköz közelében magasabb az energiaszint, mint távolabb. Egyes eszközöknél messzebb kell állni, mivel kis távolságnál túlságosan intenzíven hatnak, míg más eszközöket még a bőrödhöz is hozzáérinthetsz. A mérő segítségével meg tudod határozni, milyen távolságból és milyen hosszan érdemes használni az eszközt.

Mercola és Dr. Wunsch szerint a 10-20 mW/cm2 intenzitás az ideális, míg egyes tanulmányok szerint az 50-100 mW/cm2 hatásosabb. Úgy vélem, mindkét tartomány használható. Csak ne feledd: a több nem feltétlenül jobb.

Dr. Hamblin az alábbiakban a bifázisos dózis-reakciógörbéről beszél. A túl sok fénynek negatív hatása van, a túl kevés pedig lehet, hogy hatástalan.

Hamblin: „A fent említett bifázisos dózis reakciógörbe lehetséges fennállása miatt bármiféle konkrét panasz esetén nehézségekbe ütközik a fény helyes dózisának (energiasűrűség tekintetében történő) meghatározása. Emellett zavar volt megfigyelhető a szakirodalomban az alkalmazott energiasűrűség terén is olyan esetekben, amikor kis kiterjedésű volt a fénnyel kezelt terület. Ha 5 J energiájú fényt alkalmazunk egy 5 mm2-es területen, akkor az energiasűrűség 100 J/cm2, mely nominálisan ugyan megegyezik azzal, mint ha egy 10 cm2-es területen alkalmaznánk 100 J/cm2 energiasűrűséget, azonban utóbbi esetben a teljes leadott energia 200-szor nagyobb. Az alkalmazott fény dózisa nagy mértékben függ a kezelt panasztól, vagy különösképpen attól is, hogy milyen mélyre kell behatolnia a fénynek a szövetbe. A bőrfelszínhez közeli panaszoknál alkalmazott vörös hullámhosszú kezelések dózisa jellemzően az 1-10 J/cm2 tartományban, azon belül is 4 J/cm2 környékén mozog. A mélyebben fekvő panaszoknál alkalmazott közeli infravörös hullámhosszú kezelések dózisa ezzel szemben magasabb lehet, nagyjából a 10-50 J/cm2 tartományban. A fényterápiás kezeléseket jellemzően kétnaponta, vagy naponta végzik, egy teljes kúra pedig körülbelül 2 hétig tart.”

A bifázisos dózis reakció azt jelenti, hogy ha túl keveset használod, akkor annak nem lesz hatása, ha pedig túl sokat, akkor az negatív hatást fog okozni. A pont megfelelő mennyiségre van szükség Ha túl sokat használod, túl magas az intenzitás, túl sok időt töltesz a fény előtt, az károsabb lehet, mint ha egyáltalán nem használod az eszközt.

Még nem egyértelmű, miért alakul ki a fotobiomoduláció negatív hatása, de vélhetően a sejtben keletkező reaktív oxigén fajták túl magas szintjével lehet összefüggésben.

A beszerzendő vörös fényű eszközön fel kell lennie tüntetve az alkalmazandó intenzitásnak. Csak így tudod megállapítani, hogy mennyi ideig kell használni. Az is hasznos, ha a gyártó megadja a bizonyos panaszok esetén alkalmazandó használati időt. Ha pedig nem tudod az intenzitást, vagy a gyártó nem adja meg ezt az adatot, akkor mérd meg az intenzitás mérő segítségével. Biztosítanod kell, hogy nehogy kárt tegyél magadban a túl sok fény révén.

Szerezz be egy fény intenzitás mérőt és használd is!

VILLÓDZÁS

Dr. Alexander Wunsch és Dr. Jack Kruse szerint a LED izzók villódzhatnak, mely biológiai stresszt okozhat. A legtöbbünknek egyáltalán nem tűnik fel a LED képernyőnk, valamint az otthonunkban és a munkahelyünkön található LED izzók villódzása. Azonban az agyunk képes észlelni ezt a villódzást, mely stresszt okoz.

A LED izzók azért villódznak, mert a váltóáram irányváltásai hatására a LED-ek (a fény diódák) másodpercenként számtalanszor be-, és kikapcsolnak.

Vajon a vörös fényű LED panelek villódznak, mely stresszt okoz?

Dr. Hamblin elmondása szerint a laborban tanulmányozott LED izzók villódzása pozitívabb hatást eredményezett, mint a folyamatos foton áramlás, valamint azt is megemlítette, hogy a villódzásnak nem szabadna problémát jelentenie a fotobiomoduláció során. Egyúttal beismerte, hogy nem sokat tud a villódzásról, azonban úgy vélte, hogy a pulzáló fény hatásosabb, és ennél fogva lehetséges, hogy a panel villódzása pozitív hatással bír. Elvégre bár a munkahelyünk, valamint a lakásunk esetében nem előnyös a villódzás, de a rövid ideig tartó fényterápia során akár hasznos is lehet.

AZ ELEKTROMÁGNESES MEZŐ HATÁSAI

A mágneses, elektromos és mikrohullámú sugárzás egyaránt hatással van a testünk biológiájára, ezért fontos tisztában lenni vele, mekkora mezőket gerjeszt az általad használt eszköz.

Nincs tudomásom olyan vörös fényű eszközről, mely mikrohullámokat (hasonlóan a mobiltelefonhoz, a bluetooth-hoz, valamint a wifi-hez) használ, ezért ezt itt most kizárhatjuk.

A mágneses mezőt az áramkörben áramló elektronok hozzák létre. Az erős mágneses mező káros lehet.

Az elektromos mezőt a mozgó töltések hozzák létre, és gyakran alakul ki mágneses mező jelenlétében.

Minden eszközünk, vezetékünk és lámpatestünk mágneses és elektromos mezőt hoz létre. A cél az, hogy az egészségünk optimalizálása érdekében minimalizáljuk az ezen mezőknek való kitettségünket.

FOTOBIOMODULÁCIÓS ESZKÖZÖK

Kiegészítőként olyan tényezőkre fókuszálj, melyek hiányoznak a beltéri mesterséges fényből. A vörös, az infravörös, az UV-a és az UV-B fény hiányzik a beltéri fényből, ezért érdemes ezeket pótolni.

Mielőtt bármilyen eszközt is vennél, tedd fel magadnak a kérdést: mi az a pozitív hatás, amit el szeretnél érni a használatával?

A krónikus egészségügyi panaszok, illetve a hiúsági tényezők – mint például a ráncok, a májfoltok és a kollagén – kezelése egészen eltérő elvárásokat jelenthet az eszközzel szemben.

Méregteleníteni szeretnél? Hőre (közép és távoli infravörös) vágysz megfelelő mennyiségben azért, hogy izzadhass?

Enyhíteni akarod az öregedés hatását, csökkenteni a ráncokat, fokozni a kollagén szintet? A 630-660 nm közti hullámhosszú fény stimulálja a citokróm-c-oxidázt, valamint pozitív hatással van a mitokondriális funkcióra és az öregedés látható jeleire.

A mitokondriális funkciód fokozására helyeznéd a hangsúlyt? Ahhoz 630-670 nm, valamint 830-870 nm közti hullámhosszú vörös fényre lesz szükséged.

Ügyelj rá, hogy megfelelő legyen a választott hullámhossz.

Légy tisztában a fény intenzitásával, hogy megtudhasd, milyen hosszasan érdemes használni.

Figyelj oda, hogy ne hozzon létre túlságosan nagy elektromágneses mezőt.

A VÖRÖS ÉS INFRAVÖRÖS FÉNY KIEGÉSZÍTŐKÉNT TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSA

A vörös fény terápia bizonyítottan képes:

– A bőr öregedésének visszafordítására

– A ráncok csökkentésére

– A kollagén szintézis fokozására

– A gyógyulás és a regeneráció felgyorsítására

– A gyulladásos folyamatok enyhítésére

A kutatási eredmények alapján kijelenthető, hogy 2 tényező határozza meg egyértelműen a vörös fény terápia hatásosságát. Az első a fény hullámhossza. A vörös fény két hullámhossza esetében figyelték meg a legjelentősebb pozitív hatásokat, ezek pedig a 630-670 nm, valamint a 820-870 nm.

A második tényező a fény intenzitása. Az alacsonyabb intenzitású fény hatása csekélyebb, és sokkal több időre van szükség a pozitív hatások megjelenéséhez. A magasabb intenzitású fény mélyebben hatol be a testbe, és kevesebb időre van szükség a hatás megjelenéséhez.

A vörös fény úgy hat a bőrre, hogy stimulálja a sejtekben található citokróm-c-oxidázt. Az infravörös fény akár 4 centi mélyre is képes behatolni a bőr alá, és azon sejtekre hat, melyek mélyebben találhatók, mint amennyire a vörös fény képes bejutni. Azonban a tanulmányok azt mutatják, hogy a vörös és az infravörös fény hasonlóképpen hat a testre – vagyis az infravörös fény képes arra, amire a vörös fény, azonban mélyebben hatol be a testbe. Tehát az infravörös fény segítségével enyhíteni lehet az ízületekkel, a csontokkal, a porcokkal, valamint a vázizomzattal kapcsolatos problémákat. A közeli infravörös fény emellett pozitív hatással van a sportteljesítményre, a regenerációra, a cukorbetegségre, a vesebetegségre, valamint a szemek egészségére is!

Még annak is fültanúja voltam, hogy Dr. Mercola szerint a térdkalács, illetve a szegycsont vörös és infravörös fénnyel történő kezelése fokozhatja az őssejtek termelését a csontvelőben!

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.